Coronalening en steun voor start-ups en innovatieve mkb'ers

Brabant blinkt uit in innovatie. Dat is te danken aan het samenspel tussen multinationals, kennisinstellingen, start-ups en innovatieve mkb’ers. Die laatste twee vallen onmiskenbaar in de categorie ‘ondernemers met lef’. Met hun vernieuwende producten en ideeën spelen ze een belangrijke rol in Brabant als innovatieve wereldspeler. Vallen ze stil – wat door de coronacrisis zomaar kan gebeuren – dan ondervindt de hele Brabantse economie daar schade van. Voor de steun van het Rijk vallen deze kleinere bedrijven tussen wal en schip, vooral vanwege hun relatief lage omzet. Daarom springt de provincie in de bres. Dat gebeurt via de BOM met kapitaal en kennis.

Ruimte om te ademen

De gezamenlijke provinciale ontwikkelingsmaatschappijen en Techleap.nl wisten hiervoor bij het Rijk € 300 miljoen bij elkaar te lobbyen. Start-ups en vernieuwende mkb’ers in Brabant kunnen uit deze ‘coronapot’ een bijdrage krijgen in de vorm van een overbruggingslening. Die is bedoeld voor ondernemers zonder bankkrediet, die door COVID-19 in financiële problemen dreigen te komen. De Eindhovense start-up Ioniqa, dat een manier bedacht om plastic eindeloos en energiezuinig te recyclen, maakt gebruik van deze lening. “Hiermee konden we voorkomen dat we problemen kregen met onze cashflow”, zegt directeur Tonnis Hooghoudt. “De vaart waarmee de regeling is aangekondigd en uitgevoerd, heeft ons veel rust gegeven en ruimte om te ademen.”

Toegevoegde waarde

Naast financiële ondersteuning, denkt de BOM met bedrijven mee over hoe ze in deze tijd nieuwe markten en mogelijkheden kunnen creëren. Zo zag de Waalwijkse schoenenfabrikant Loints of Holland de omzet via de retail dalen tijdens de coronacrisis. Samen met de BOM werd een verkoopstrategie uitgedacht via online kanalen. “In het traject kregen we zicht op eventuele scenario’s en eventuele consequenties”, vertelt mede-eigenaar Ronald Klijsen. “In alle rust konden we ons daardoor focussen op andere zaken. Het resultaat is een digitale portal. Daar kunnen onze klanten bestellingen plaatsen zonder een beurs te hoeven bezoeken.”

Voor het ruim honderd jaar oude familiebedrijf een nieuw afzetkanaal, dat ook na corona de toegevoegde waarde behoudt. Klijsen: “Ik raad andere ondernemers zeker aan om met de BOM in gesprek te gaan. Je wordt uitgedaagd om out of the box te denken. Daardoor ben je beter in staat om de juiste beslissingen te nemen.”

Voor meer informatie: https://www.bom.nl/over-bom/actueel/corona-update-maatregelen-aanvullende-dienstverlening-en-praktische-tips

Contact

Coronalening en steun voor start-ups en innovatieve mkb'ers