Onlangs presenteerde DENS de eerste generator die elektriciteit opwekt op basis van hydrozine, beter bekend als mierenzuur. Het is een vloeistof die gewoon getankt kan worden, net als benzine of diesel.

De DENS-generator zet hydrozine om in waterstof en vervolgens elektriciteit. Waterstof is schoon, want het laat bij verbranding alleen waterdamp achter. Maar het is een licht ontvlambaar en explosief gas, dat moet worden opgeslagen in kostbare tanks die hoge druk aankunnen. Door hydrozine als tussenschakel toe te passen, wil DENS de nadelen van waterstof ondervangen. Hydrozine is veiliger, goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan waterstof.

De DENS-generator is een aantrekkelijk alternatief voor vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren op plekken waar geen stroomvoorzieningen zijn, bijvoorbeeld bouwplaatsen en festivalterreinen. Met een generator die werd gevoed door een flinke hydrozinetank leverde DENS 2 weken lang stroom bij de verbouwing van de N211, de eerste CO2-negatieve weg van Nederland.

Kijk voor meer informatie op dens.one.