Hoe gooi je het roer om als het om minder (plastic) afval gaat? En welke winkels helpen je daar een handje bij? In Den Bosch zijn er genoeg locaties, van bulk/drooggoed, vers aanbod/toko/groenten tot aan een lunchroom/koffiezaakje, waar je terecht kunt.

Leren minderen met (plastic) afval

Tijdens de zero waste wandeltour was er genoeg te ontdekken en over te verwonderen. De rondleiding door 2 gidsen van Zero Waste Nederland staat niet alleen maar in het teken van nieuwe plekjes leren kennen. Ook mensen met dezelfde interesses en ideeën over duurzaamheid ontmoeten, vormt een onderdeel ervan. Een van die geïnteresseerde die aanschoof was gedeputeerde Anne-Marie Spierings. 

Zero Waste Nederland

Het doel van platform Zero Waste Nederland (ZWN) is een wereld waarin afval niet bestaat. Dus geen afval meer naar land, water of lucht. Dat doen ze door oplossingen te geven aan consumenten, winkeliers, producenten en politiek. En dat is niet zonder resultaat! In 2022 kreeg ZWN een Gouden Cirkel. Dat is een aanmoedigingsprijs voor circulaire ondernemers van de provincie Noord-Brabant.
Oprichter ZWN en klimaatpsycholoog Elisah Pals weet hoe belangrijk evenementen als de zero waste-wandeltochten zijn. Ze maken inwoners van een stad namelijk bewust van alle locaties waar ze bijvoorbeeld duurzaam boodschappen kunnen doen. Pals: "Veel mensen willen wel minder afval maken, maar hebben geen idee. Met het stukje 'hoe' helpen we de deelnemers. Niet alleen door het te vertellen, maar vooral door het te laten zien en samen te doen. Zo toont onze gids zijn of haar favoriete afvalvrije adresjes, staat de duurzame ondernemer in het zonnetje en hebben de deelnemers ook nog eens een hele gezellige middag. Het is win-win-win."

Week van de Circulaire Economie

Provincie Noord-Brabant organiseerde deze tour in de Week van de Circulaire Economie. De week van 6 tot 11 februari die ondernemers en Brabanders laat zien hoe circulariteit in de praktijk werkt. Door het hele land zijn er overigens evenementen waar er een podium is voor goede voorbeelden van bijdragen aan de circulaire economie. Zelf een tour organiseren? Zero Waste Nederland heeft op hun website een  ‘Zelf Op Pad’-keuze. Hiermee haal je een routekaart op en ga je daarna zelf de stad verkennen. Natuurlijk neem je dan je eigen tas mee met een (koffie)beker en bakjes en zakjes. Gekochte spullen neem je dan direct op een zero waste-manier mee.

Contact Brabant Doet Wat

Wandeltour om 'afvalverpakkingshoppen' te voorkomen