Een aantal jaren geleden heeft de provincie besloten om duurzaamheid structureel en uniform mee te nemen in aanbestedingen. De provincie gunt voor een belangrijk deel op kwaliteit waarin duurzaamheid voor 50% meetelt. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de laagste CO2-footprint. Ook worden innovatieve oplossingen gestimuleerd en krijgen aannemers veel vrijheid. Dat komt terug in het commentaar van de jury, die zegt dat “de provincie de markt blijft uitdagen en kansen geven om zich met duurzaamheid te onderscheiden”. Bij de meeste contracten geeft de provincie aan welke functies of prestaties worden verwacht en werkt de aannemer zelf het ontwerp uit.

Brabantse infrastructuur sneller verduurzamen

Ondanks de 3 titels op rij zit de provincie niet stil. Er wordt hard gewerkt om de ambities voor duurzaamheid verder te concretiseren. Naast ambities op circulariteit, CO2-reductie en energie wordt bekeken hoe een bijdrage geleverd kan worden aan biodiversiteit en hoe veerkrachtig om te gaan met de effecten van klimaatverandering (droogte, hitte en wateroverlast).

Daarnaast wordt het aanbestedings- en uitvoeringsbeleid voor duurzaamheid en innovatie momenteel geëvalueerd. Hiervoor gaat de provincie in november naast een interne evaluatie ook in gesprek met externe partners zoals aannemers en ingenieursbureaus om van deze partijen te leren. Ook wordt in Brabant kennis uitgewisseld over verduurzaming in het samenwerkingsverband INDUSA Daarin werken de provincie, Bouwend Nederland en de Brabantse steden samen om de Brabantse infrastructuur sneller te verduurzamen.

Contact Brabant Doet Wat

Provincie opnieuw duurzaamste opdrachtgever

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.