Bossche 3D geprinte brug van gerecycled plastic - Provincie Noord-Brabant 's-Hertogenbosch Sparkling Plastic Avans Hogeschool Spark Makers Zone

Foto: De samenwerkingsovereenkomst werd getekend door gedeputeerde Anne-Marie Spierings, wethouder Mike van der Geld, bestuursvoorzitter Avans Hogeschool Philipe Raets, Cassandra Vugts directeur SPARK Makers Zone en Addy van Beek voorzitter Sparkling Plastic

Afgedankte kunststoffen recyclen

Jaarlijks wordt in Noord-Brabant circa 280 kton kunststofmateriaal afgedankt. Slechts 13% van dit materiaal wordt gerecycled, de rest wordt verbrand. Door nieuwe hoogwaardige toepassingen te vinden voor gerecycled plastic willen de betrokken partijen dit percentage een stuk hoger krijgen. Gerecycled plastic zou dan een meer waardevolle grondstof worden, waardoor er een stimulans ontstaat om meer afgedankte kunststoffen te recyclen.

De 3D-geprinte brug van gerecycled plastic kan een oplossing bieden voor het afvalprobleem door het opnieuw gebruiken van laagwaardig plastic. De betrokken partijen starten met inbreng van hun eigen expertises in het onderzoek om te ontdekken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van technologie en materiaal. Dit onderzoek vindt plaats in het zogenaamde Innovatie Kwartier in de Bossche Spoorzone. Over ongeveer twee jaar hopen de betrokken partijen samen de brug te openen.

Veel potentie in hergebruik van materialen

Wethouder Duurzaamheid van ‘s-Hertogenbosch, Mike van der Geld: “Dit onderzoeksproject past in een duurzame wereld. Heel mooi en belangrijk hierbij dat onderwijs en bedrijven samenwerken. Juist om innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te bedenken en uit te voeren. En belangrijk, met onderwijs en de omgeving stimuleren we samen talentontwikkeling en bewustwording.” Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Milieu) vult aan: “Er zit enorm veel potentie in het hergebruik van materialen, waaronder kunststof. In het project wordt ook gekeken naar hoe de brug zelf uiteindelijk weer gerecycled kan worden. Wij verwachten dan ook dat de resultaten veel breder toepasbaar zijn.”

Contact Brabant Doet Wat

Samen een duurzame brug bouwen