In Brabant werken we hard om goed voor ons water te zorgen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende water is, dat we ertegen beschermd zijn als er wateroverlast is, en dat ons water schoon is. Ga zelf op pad en leer meer over het water in jouw buurt of ergens anders in Brabant. Doe jij mee?

Kijken & luisteren

 • Documentairereeks ‘Droogte in Brabant’: 9-delige documentaireserie over de verwoestende effecten van de droogte op het Brabantse landschap. Maar ook over de initiatieven van organisaties en bewoners om het landschap zo in te richten dat het water vastgehouden kan worden. Iedere donderdag om bij Omroep Brabant. Terug te kijken via omroepbrabant.nl.
 • Podcasts Ons Water: er is natuurlijk van alles te leren over water. Als Nederlanders leven we samen met het water en we zijn er dan ook (onbewust) heel vaak mee bezig. We gebruiken kraanwater, krijgen te maken met de gevolgen van klimaatverandering en houden droge voeten door alle dijken en gemalen die ons land rijk is. Ook op het gebied van innovatie gebeurt er ontzettend veel rondom water. Beluister de podcasts over water en leer meer over alles dat met water te maken heeft! Een overzicht van alle podcasts over water vind je op OnsWater.nl.
 • Documentairereeks ‘Waterman’: 4-delige documentaireserie 'Waterman' geeft je inzicht in onze wonderlijke verhouding tot water. Je volgt de loop van het water in Nederland en belandt in een wereld van botsende belangen en tegenstrijdige inzichten. De eerste aflevering staat in het teken van water in Brabant.
  Waterman is te bekijken via NPO.

Regio West-Brabant

 • Watersnoodmuseum: ontdek wat het Watersnoodmuseum jou, over de watersnood van toen en het belang van waterveiligheid anno nu, vertelt. Gelegen in Zeeland, maar ook met een verhaal over de Watersnoodramp in Brabant. Kijk op watersnoodmuseum.nl.
 • Laarzenwandeling: deze ca. 10 kilometer lange wandeling start in het Koningspark in Raamsdonksveer en leidt je langs de wielen (dijkdoorbraken), bosgebied De Hillen, de jachthaven, Noorse woningen, de monumenten van Zandzakken en Watersnoodramp, een plas/drasgebiedje en over (slapende) dijken.
  Start route: Koningspark aan de Parklaan, Raamsdonksveer (route gratis op te halen bij de VVV, Markt 46, Geertruidenberg)
 • Schone Singels & Oevers in Breda: de Bredase singels zijn een geweldige attractie voor zowel degenen die in de stad wonen als de bezoekers. Helaas is er een probleem met vervuiling van de waterwegen. Afval is niet alleen zichtbaar in het water, maar ook op de oevers. Hier kun jij verandering in brengen.. Doe mee aan de sportieve opruimactie! Kijk voor de data op runnerscafe.nl/projecten.
 • Biesbosch MuseumEiland: het zit in onze natuur: omgaan met de kansen en uitdagingen die water ons biedt. Het Biesbosch MuseumEiland is dé plek om dat te ontdekken. In het museum zie en hoor je hoe wij door de eeuwen heen omgaan met water. En buiten beleef je met al je zintuigen wat je binnen leert. Meer informatie vind je op biesboschmuseumeiland.nl.

Regio Oost-Brabant

 • Fietstochten en wandelingen met de app ‘Maasverhalen’: om op een snelle, gemakkelijke en vooral leuke manier fiets- of wandelroutes langs de Maas te maken, is er de app Maasverhalen. Deze is gevuld met verschillende tochten langs de Maas en verrijkt met informatie in woord en beeld. Je komt bijvoorbeeld ook te weten wat de Maas vroeger en nu betekent voor Nederland. Download de app ‘Maasverhalen’ via Google Play of de App store.
 • Wandeltochten door waterwingebied Nulandse Hei: duizenden mensen wandelen jaarlijks door de waterwingebieden van Brabant Water. In de wandelgids van Brabant Water vind je twee wandelroutes door de Nulandse Hei. Tijdens de wandeling loop je door bijzondere flora en fauna, maar ook onder je voeten gebeurt iets bijzonders. Je loopt letterlijk over de natuurlijke bronnen van Brabant Water. Van het grondwater dat hier diep in de bodem zit, wordt zuiver, veilig, lekker en gezond drinkwater gemaakt. Bekijk de wandelgids.
 • Wandeltochten door waterwingebied De Groote Heide: duizenden mensen wandelen jaarlijks door de waterwingebieden van Brabant Water. In de wandelgids van Brabant Water vind je twee wandelroutes door De Groote Heide. Tijdens de wandeling loop je door bijzondere flora en fauna, maar ook onder je voeten gebeurt iets bijzonders. Je loopt letterlijk over de natuurlijke bronnen van Brabant Water. Van het grondwater dat hier diep in de bodem zit, wordt zuiver, veilig, lekker en gezond drinkwater gemaakt. Bekijk de wandelgids.
 • Museumbezoek: Expositie ‘Water de baas’: in Museum Klok & Peel in Asten kun je nu de expositie 'Samen het klimaat de baas' bezoeken. In deze expositie kunnen bezoekers zien hoe gemeente Asten en Someren samen met waterschap Aa en Maas de nadelige effecten van klimaatverandering te lijf gaan. De expositie is gekoppeld aan het scholenproject “Lang leve Planeet Aarde”. Kijk voor meer informatie op museumklokenpeel.nl.
 • Wandelen of fietsten langs de Maas: in het Land van Cuijk is alles te doen rondom water. Direct langs de Maas vind je het UNESCO-gebied De Maasheggen waar het heerlijk wandelen is. Ook de Kraaijenbergse Plassen is een prachtig recreatiegebied. Verder stroomt de beek ‘de Raam’ door een natuurgebied vol (cultuur)historische objecten. En natuur- en recreatiegebied De Kuilen tussen de dorpen Mill en Langenboom bestaat uit prachtige wateren. Kijk voor meer informatie landvancuijk.nl.

Contact Brabant Doet Wat

Wereld Water Dag 2023