Senna Bouteba, een van de investeerders van het Brabant Outcomes Fund ronde 1, kan kort zijn: “Ik heb veel bewondering voor de veerkracht en creativiteit van deze 4 ondernemers. De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat ze een groot deel van hun werkwijzen om moesten gooien. Tegelijkertijd zijn ze dicht bij hun sociale missie gebleven. Dat is mooi om te zien. Daar was soms wel wat extra ondersteuning voor nodig. Maar het is gelukt. Alle 4 staan ze nog overeind en zo goed als corona-proof. En daar ben ik heel blij om. We hebben door het jaar heen goed contact gehouden, waardoor we snel met elkaar konden schakelen wanneer dat nodig was.”

Zelfs de koning deed mee

Dat er hard gewerkt is, kan Martijn Berghman, directeur van Refugee Team, beamen. “Ons team heeft enorm hard gewerkt, gerend en gevlogen om ervoor te zorgen dat het bedrijf overeind kon blijven. Onze hele dienstverlening is gericht op ontmoeten, kennis maken en meedoen. Nu moesten we onszelf opnieuw uitvinden. Niet door alles maar op te pakken wat omzet oplevert, maar door dicht bij onszelf en onze missie te blijven. Dat is gelukt. Wij helpen statushouders integreren door actief te zijn. Dat kan bij evenementen, maar dus ook online. Ons project Videovrienden is een groot succes. Daarbij matchen we statushouders en vrijwilligers op basis van leeftijd en interesse. Vervolgens gaan zij over vaste thema’s een aantal weken videobellen. Zelfs de koning heeft een keer meegebeld! We gaan inmiddels al richting de 1.000 Videovrienden.”

'We dachten dat we vooraf samen alle mogelijke scenario’s hadden doorgesproken. Maar corona maakte daarvan geen onderdeel uit!'

Ook Sandra Ballij, eigenaar van onder andere Ctalents, is teruggegaan naar de kern van haar missie: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een auditieve of visuele beperking. “Bijna al onze oplossingen en een groot deel van onze werkwijze, konden niet op dezelfde manier doorgaan. De intakes en trainingen konden we deels online doen, maar ook dat is niet vanzelfsprekend wanneer je slecht ziet of hoort. Veel gebarentaalkoffiebars moesten en moeten (tijdelijk) dicht. We houden de markt altijd goed in de gaten. Aan barista’s was vorig jaar nog een tekort. Nu natuurlijk niet meer.” Maar, oplossingen kunnen uit opvallende hoeken komen. Sandra vertelt: “Ik zag ineens een krantenkop over de toename van online criminaliteit. Toen dacht ik: de politie! Inmiddels werken we samen met de politie en is een aantal van onze mensen daar aan de slag, vooral in Noord-Brabant en de Randstad.”

Ruimte voor innovaties in 2021

Erik van der Oord en Peter van Agt, oprichters van Fladderfarm Mobiel, herkennen zich in de ervaringen van de andere ondernemers. “Door corona, de ophokplicht en de maatregelen moesten we echt omdenken. Hoe kunnen we toch blijven werken aan ons veehouderij-concept, waarbij buiten gewoon is en dieren en mensen wel zijn? Gelukkig is de vraag naar de eieren toegenomen en kunnen wij nog steeds mensen met een bijzondere arbeidskans een plek als ‘hulpboer’ geven. We werken aan nieuwe ideeën die in deze periode zijn ontstaan. Dus we kijken uit naar 2021, waarin hopelijk weer veel ruimte komt om te innoveren en ondernemen.”

Resultaat en relatie hand in hand

De aanpassingen die alle ondernemers moesten doen, hadden ook invloed op de afspraken die voor het Brabant Outcomes Fund gemaakt zijn met de provincie en de investeerders. “We hebben veel tijd gestoken in de afspraken over de resultaten, samenwerking, de contracten. We hebben allerlei mogelijke scenario’s besproken, maar corona zat daar niet bij!” lacht Martijn. “Feitelijk konden we natuurlijk onze afgesproken werkwijze niet waarmaken. Want we richtten ons op festivals en sportevenementen. Maar doordat we zo intensief hebben samengewerkt in het voortraject, was er een stevige basis van vertrouwen. Het heeft me positief verrast hoe flexibel we met elkaar konden meebewegen. Niet de contracten stonden centraal, maar de uiteindelijke maatschappelijke doelstellingen. Daardoor konden we nieuwe afspraken maken, waarbij onze impact misschien nog wel groter is en alle 3 de partijen nog steeds tevreden zijn.” Martijn heeft daarom nog een tip voor de tweede ronde van het BOF: “Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Investeer daarom net zoveel in een goede relatie als in de juridische onderbouwing. Als je samen het uiteindelijke doel centraal zet en de samenwerking is goed, kom je er altijd uit.”

Financiële kennis geen overbodige luxe

Sandra geeft een tip mee aan andere ondernemers: “Focus in je bedrijf op gezond ondernemerschap. Dat is net zo belangrijk voor maatschappelijk ondernemers als voor andere ondernemers. En daarmee bedoel ik onder andere: zorg dat je je financiële kennis op orde brengt, zodat je weet wat je moet doen wanneer het even minder gaat. En zorg dat je winst maakt, zodat je een voorraadje op je rekening hebt staan in slechtere tijden.”

Hart onder de riem

Rabia Alizadah van Stichting Sarban de Toekomst, waar vluchtelingen worden opgeleid in restaurants, sluit zich aan bij de andere BOF-ondernemers. Ze wil andere ondernemers een hart onder de riem steken: “2020 was een jaar zoals niemand had kunnen verwachten. Het is nog duidelijker geworden hoe kwetsbaar wij zijn als mens en hoe afhankelijk we van elkaar zijn. Het was een jaar van onzekerheid, eenzaamheid en sociaal isolement. Gelukkig is het ook het jaar waarin er zoveel mooie initiatieven en samenwerkingen ontstaan zijn, waarbij telkens het welzijn van een ander centraal stond. Onze boodschap aan alle ondernemers: kijk naar elkaar, luister naar elkaar, help elkaar en leer van elkaar. Samen komen we deze tijden wel door.”

Contact

BOF-ondernemers en investeerder blikken terug op turbulent 2020

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.