Waarom zijn jullie met Video Vrienden gestart?

Alle sportevenementen en festivals waar wij normaal gesproken vrijwilligerswerk doen met vluchtelingen die wij begeleiden, zijn natuurlijk gecanceld. Vervelend voor ons, maar nog veel vervelender voor de vluchtelingen zelf. Hun sociale kring is vaak nog erg klein als ze pas kort in Nederland zijn, dus zij kunnen zich al snel eenzaam voelen. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze blijven oefenen met taal. Actief bezig zijn met taal is toch de belangrijkste methode om een taal onder de knie te krijgen. Kijk maar naar jezelf. Ook al heb je zes jaar Frans gehad op de middelbare school, je leert de taal pas echt spreken tijdens een vakantie in Frankrijk.

Hoe werkt het precies?

We koppelen de videovrienden aan elkaar op basis van hun persoonlijke interesses en leeftijd. Zo zorgen we voor een match! Vervolgens werken we met themakaarten, die de 315 deelnemers iedere week via WhatsApp ontvangen. Op zo’n kaart staat steeds het gespreksonderwerp, met een aantal vragen om aan elkaar te stellen. Het thema van deze week is bijvoorbeeld koken en eten. Hoe leuk is het als deelnemers nu lekkere kooktips uitwisselen, om thuis uit te proberen? Daarom luidt de opdracht van deze week: ‘Deel jullie lekkerste recept’! Doordat koppels hun antwoorden delen, kunnen we goed monitoren hoeveel koppels er daadwerkelijk hebben afgesproken.

Wat is de volgende stap?

Nadat we de oproep voor Video Vrienden plaatsten, ontvingen we ontzettend veel leuke reacties. Binnen 4 dagen zaten we al op 315 aanmeldingen! We starten nu met een eerste ronde van 5 weken en binnenkort volgt een tweede ronde. We vragen ook andere organisaties die met vluchtelingen werken om mee te doen. Het concept is niet gebonden aan onze regio. Inmiddels hebben we deelnemers van Den Helder tot Eindhoven. Onze doelstelling is om uiteindelijk 1.000 Video Vrienden te matchen. Een volgende stap is wat ons betreft om Video Vrienden nog wat dichter bij de ambitie van Refugee Team te brengen: het begeleiden van vluchtelingen naar een baan. We bekijken dus of deelnemers ook bereid zijn om hun netwerk voor hun videovriend in te zetten. En als de crisis straks achter de rug is, is het onze droom om alle Video Vrienden fysiek samen te brengen!

Welke oproep wil je doen?

We zijn op zoek naar organisaties die met vluchtelingen werken om mee te doen met Video Vrienden. De bereidheid om vluchtelingen te helpen is op dit moment erg groot, merken we. Laten we daar gebruik van maken! Meer informatie over het concept is te vinden op refugeeteam.nl. Heeft jouw organisatie interesse om mee te doen, laat het dan zeker even weten via info@refugeeteam.nl. Deelnemers kunnen ook direct inschrijven kan via het online aanmeldformulier.

Contact

Refugee Team werft 315 videovrienden in 4 dagen

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.