Hoe heeft de coronacrisis jouw werk veranderd?

Eigenlijk niet veel. Ik heb een online platform, The Happy Activist, waarop ik filmpjes deel van mensen die iets kleins maar belangrijks doen voor een duurzamere wereld. Als ik een laptop en internetverbinding heb, dan kan ik werken. Ook bijvoorbeeld vanuit het buitenland.

Ik kreeg het wel drukker. Zeker in de beginperiode kwamen er heel veel nieuwe initiatieven bij, omdat mensen iets wilden betekenen voor hun medemens. Dat is mooi om te zien. Een gedeelde crisis zorgt toch voor meer solidariteit. En we kregen meer tijd om iets voor een ander te doen.

Ik zie wel dat een groep ondernemers de coronacrisis heeft aangegrepen om hun werkwijze te veranderen, soms omdat het vanwege de crisis niet goed ging met hun bedrijf. Solidariteit is daarbij steeds vaker onderdeel van hun nieuwe businessmodel.

Waar heb je de afgelopen tijd mee geworsteld?

Ik heb concreet geworsteld met het in de lucht houden van The Happy Activist. Dat startte als iets tofs dat ik erbij deed en nu is het een dagtaak. Dat is super! Maar ik moet ook mijn inkomen kunnen verdienen. Het is best lastig om mijn businessmodel aantrekkelijk te maken voor investeerders. Het is geen initiatief dat veel geld oplevert, maar ik lever wel een waardevolle dienst aan kleine ondernemers en de samenleving. Dan moet je net een of meerdere partijen vinden die dat waarderen en daarvoor willen betalen. En dat is niet makkelijk.

Persoonlijk worstel ik eigenlijk nergens mee. Ik maak mensen dagelijks blij met kleine berichtjes over dingen die goed gaan. En daar word ik weer heel blij van.

Er gebeuren zoveel mooie dingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Dat is super belangrijk, maar het is technische kost. Best lastig om mensen daar warm voor te krijgen. Terwijl er lokaal hele leuke en creatieve initiatieven ontstaan die bijdragen aan een schonere wereld. Alleen die worden door niemand opgepikt. In mainstream media lees je veel negatieve oneliners die goed scoren. Met mijn platform wil ik mensen laten zien wat er wél allemaal kan en al gebeurt. En dat slaat aan.

Wat is het belangrijkste dat je meeneemt uit deze tijd?

Ik hoop dat we niet meer gaan leven vanuit convenience. Voor de coronauitbraak kozen veel mensen vanuit wat hun leven makkelijk en comfortabel maakt: boodschappen doen bij grote supermarkten, alles thuis laten bezorgen.

Nu hebben mensen wat meer tijd om even om te fietsen, zodat ze hun boodschappen kunnen halen bij lokale ondernemers. Ik merk dat mensen extra aandacht hebben voor hun eigen omgeving en de mooie dingen die daar gebeuren.

Ik hoop dat dit niet verloren gaat na de coronatijd. Daarom moeten we zorgen dat het makkelijk, leuk en stoer is om aandacht te houden voor de eigen omgeving. Ik roep mensen niet op om hun hele leven te veranderen. Dat kan heel verlammend werken. Maar maak af en toe een andere beslissing: raap een middagje afval op, eet een dag in de week geen vlees. Dan is het al goed.

Contact

Interview Matthijs Jaspers

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.