Waar ben je de afgelopen tijd mee bezig geweest?

De rode draad in mijn werk is mensen inspireren en informeren. Ik heb van alles gedaan en ik ben altijd een natuurmens geweest. Ik ben gestart bij de ANWB en ik heb een tijdje een hergebruikmerk gehad. Dat was vooral om te onderzoeken hoe je zoiets doet en mensen daarmee te inspireren.

De laatste tijd richt ik me erg op de natuur. Ik merk dat er steeds minder plaats is voor de natuur en dat de mens daar zo ver van af staat. Ik kom kinderen uit de stad tegen die nog nooit een pissebed hebben gezien en er hevig van schrikken. Daarom is het mijn missie om mensen op een nieuwe manier naar de natuur te laten kijken en hen weer met de natuur in contact te brengen. Dat doe ik door workshops en advies te geven en door boeken te schrijven, te bloggen en fotograferen over natuurtuinieren en de natuur. Zo wil ik mensen inspireren om zelf ook te genieten van het groen om hen heen.

Nu maak ik weer een nieuwe stap: bij De Kleine Aarde in Boxtel wil ik een stukje tuin nieuw leven inblazen en vol zetten met eetbare planten en bloemen. En vervolgens interactie organiseren tussen mensen en het groen. Maar ook door te schrijven over de inzichten die de mensen bij de Kleine Aarde al hadden in de jaren ’70, bijvoorbeeld over duurzaam telen en het opwekken van energie. En door bedrijven, organisaties en klanten daar kennis te laten maken met innovaties op het gebied van tuinieren en groen.

Hoe heeft de coronacrisis jouw werk veranderd?

De coronacrisis is goed geweest voor mijn missie, maar zwaar voor mij als ondernemer. In de tijd dat iedereen thuis zat, is het aantal bezoeken aan mijn website verviervoudigd en ook mijn boekenverkoop is gestegen. Dat vertelt me dat mensen toch even stil hebben gestaan en nieuwe waardering kregen voor hun tuin en de natuur om hen heen. Ineens voelden mensen aan den lijve hoe belangrijk het is om in een rustigere en groene wereld te leven. Ik hoop dat mensen langduriger beseffen dat het anders moet. Dat we samen moeten werken aan een gezonde wereld met genoeg groen voor het welzijn en de gezondheid van mensen.

Tegelijk zijn in deze coronatijd ook veel inkomsten weggevallen. De publicatie van mijn nieuwe boek werd uitgesteld tot juni en alle evenementen en presentaties die daarbij horen zijn gecanceld. Juist op die momenten breid ik mijn netwerk uit en ontmoet ik veel nieuwe mensen, waar later weer opdrachten uit volgen. Ook bestaande opdrachten zijn gecanceld of in de koelkast gezet. Dat is niet makkelijk. Maar het is niet de eerste crisis in mijn tijd als ondernemer. Ik zie overal weer nieuwe kansen en ontwikkelingen. Dus ik blijf optimistisch!

Wat neem je mee en wat laat je achter?

Ik neem mee dat mensen snakken naar verbinding met de natuur en eenvoudiger leven waarin meer spullen kopen niet langer voorop staat. Dat is natuurlijk precies mijn missie, dus dat doet me goed. Ik verwacht niet dat de wereld van vandaag op morgen verandert, hoor. Grote veranderingen hebben tijd nodig. 20 jaar geleden aten sommige mensen ook al geen vlees. En legden enkelen zonnepanelen op hun dak. In die 20 jaar is dat veel gebruikelijker en gemakkelijker geworden. Maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. Verandering heeft tijd nodig, maar je moet die verandering nu al in beweging zetten, en in mijn optiek kúnnen we dat als samenleving. We hebben de kennis, de techniek, de infrastructuur. En dat kan elk individu en elke organisatie. Door ieder op een eigen manier een stap te zetten in de richting van een economie en samenleving waarin ons welzijn en die van de planeet centraal staan. Maar zeker ook: met elkaar. Door krachten te bundelen, als community. Mijn rol daarin is die van ‘communicator en inspirator’.

En wat ik achter me laat: de ratrace, het met alles mee moeten doen. Ik had daar al wel afstand van gedaan, maar de coronacrisis heeft dat voor mij bevestigd. Ik ga nog kritischer zijn op de opdrachten die ik aanneem. Die opdrachten kunnen nog steeds uit alle sectoren zijn, maar moeten wel bijdragen aan de beweging die we in willen zetten.

Nieuwsgierig geworden naar Katja? Fijne tips en groene inspiratie vind je op haar website en via Instagram.

Contact

Interview Katja Staring

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.