Refugee Team schaalt haar impact op
Deze video gaat over Refugee Team

Inmiddels is het zo’n twee maanden later. Een mooi moment om oprichter Martijn Berghman naar zijn ambities en eerste stappen te vragen.

Op welke manier maken jullie ook alweer impact?

“Wij helpen vluchtelingen aan het werk, door hen in te zetten als vrijwilliger bij sportevenementen en hen te ondersteunen met hun professionele ontwikkeling. Sportevenementen hebben doorgaans een tekort aan vrijwilligers, dus zij maken er graag gebruik van. Als tegenprestatie voor het verzette werk, brengt het evenement onze deelnemers in contact met haar bedrijvennetwerk, zoals sponsoren en leveranciers (lees potentiële werkgevers). Dat heeft de afgelopen periode zijn kracht bewezen. 70% van de vrijwilligers had binnen een jaar een baan.”

Hebben jullie al eerste stappen gezet?

“We hebben inmiddels een stevige basis gelegd door helder te formuleren welke impact we maken en door een nauwkeurig meetsysteem te ontwikkelen van onze toegevoegde waarde. Nieuw is dat we echt op persoonsniveau de competenties meten. Eerst een nulmeting en acht maanden later opnieuw een meting. Zo kunnen we goed sturen op de impact die we maken. Van mensen duurzaam aan het werk helpen, tot bijdragen aan hun professionele ontwikkeling en hen helpen om zelfredzaam te zijn.

Wat is jullie ambitie de komende maanden?

“We zijn al actief in de vier grote Brabantse steden, daar willen we de komende periode verder mee groeien. We richten onze organisatie zo in dat we meer vluchtelingen kunnen helpen. In 2021 gaat daarnaast het Nederlandse inburgeringsbeleid op de schop. Gemeenten worden meer verantwoordelijk en wij kunnen hen een handje helpen. Wij zijn ervan overtuigd dat actief zijn de beste manier is om jezelf te ontwikkelen en te integreren. We gaan ons richten op de groep die dan nét in Nederland gehuisvest is: zij gaan met het Refugee Team een vliegende start maken van hun inburgering!

Daarom starten we volgende maand met een pilot in de regio Hart van Brabant, waar we onze vernieuwende aanpak testen tijdens de eerste acht weken van de inburgering. De vluchtelingen spreken dan natuurlijk nog bijna geen Nederlands. Normaal gesproken is het startpunt een intakegesprek met een tolk bij de gemeente. Bij ons niet. Wij geloven dat je elkaar veel beter leert kennen op een actieve manier. Dit doen we met vrijwilligerswerk, sport en theater. Het mooie daarvan? De vluchteling kan zich daarna zelf presenteren aan de gemeente en doet al eerste werkervaring op. Zo zijn deelnemers vanaf dag één actief en krijgt de gemeente een veel beter beeld van ze.”

Welke hobbels moeten jullie overwinnen?

“We voorzien eigenlijk drie belangrijke uitdagingen. De eerste is het verwerven van voldoende deelnemers in ons traject. De instroom van asielaanvragen in Nederland neemt af, maar tegelijkertijd zitten mensen nog steeds veel thuis op de bank. De tweede uitdaging is een organisatorische. We zijn nu gegroeid van vijf naar twaalf evenementen per stad per jaar. We breiden daarom het team uit en we organiseren ons werk beter. Onze belangrijkste uitdaging is meteen ook een hele grote kans: we willen het netwerk rond de evenementen beter bereiken. Als we niet alleen de sponsoren maar ook de bezoekers en deelnemers van een evenement met het verhaal van onze vrijwilligers kunnen bereiken, dan vergroten we de kans om deelnemers aan een baan te helpen. Kortom: genoeg te doen en nog veel impact te behalen!”

Contact

Refugee Team schaalt haar impact op

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.