Astrid Kaag presenteerde in Boston het Brabant Outcomes Fund. Boston1 Boston2 Boston3

Omdat je zo tot nieuwe inzichten en betere oplossingen komt. Wat voor ons heel vanzelfsprekend is, kan in een ander land soms helemaal niet vanzelfsprekend lijken. En andersom. We vroegen Astrid naar haar bevindingen.

Waarom maakte je een trip naar Boston?

“Ik werk als projectleider Internationalisering Cultuur en Samenleving bij de provincie Noord-Brabant. Daarbij focus ik me op de rol van de overheid binnen de socio-economische transformatie. We streven naar een maatschappij waarin een gezonde economie niet alleen maar draait om financiële winst, maar ook om sociale en ecologische winst. Dat klinkt misschien abstract, maar het BOF is wel een heel concreet voorbeeld van hoe we als overheid ons steentje bijdragen. Daarover heb ik verteld bij verschillende Amerikaanse organisaties en netwerken, die net zoals wij een beweging naar zo’n nieuwe, gezonde economie willen stimuleren.”

Hoe draagt het BOF precies bij aan zo’n ‘gezonde economie’?

“Ook in Brabant zijn er steeds meer ondernemers die het maken van maatschappelijke impact minimaal even belangrijk vinden als het maken van winst. We merkten echter dat zij allemaal tegen een vergelijkbaar probleem aanliepen als ze wilden groeien: ze passen niet in de hokjes van de publieke en private sector. Bij overheden zit geld namelijk vast zit in programmabudgetten en kokers en investeerders kijken voornamelijk naar financieel resultaat en minder naar maatschappelijke resultaten. Met het BOF zijn we een leerproject gestart om dat te doorbreken. We helpen in dit leertraject vijf ondernemers aan groeifinanciering, gebaseerd op zowel een financieel gezonde business case als maatschappelijk resultaat. We leren en werken hierbij onder andere samen met investeerders, gemeenten, interne collega’s en natuurlijk de ondernemers zelf.”

Welke les liet je achter in Amerika?

“We hebben te maken met complexe vraagstukken waarbij vaak conflicterende belangen spelen, waarvoor nog geen oplossingen bestaan en waarbij het vraagstuk over landsgrenzen heen speelt. Dat kan ervoor zorgen dat je denkt dat het onoplosbaar is, waardoor je overweldigd wordt en als het ware verlamt. Het is daarom belangrijk om de situatie klein te maken, zodat je in de praktijk kunt leren wat wel werkt en wat niet werkt. Met één groot plan word je namelijk al snel ingehaald door de tijd, omdat de situatie die we aanpakken, continu verandert. Tijdens het testen krijg je steeds nieuwe inzichten, die je meeneemt in je rugzak. Als we dergelijke inzichten vervolgens met anderen uitwisselen, tot ver in het buitenland, dan kunnen we samen veel bereiken. Dat is precies het spoor waar het BOF nu op zit en waar ik in Amerika voor heb gepleit.”

En welke les nam je zelf mee naar huis?

“Daar waar we in Brabant veel bereiken door te experimenten, komen ze in Amerika juist ver door te zorgen voor betrokkenheid van het hoogste bestuurlijke niveau binnen zowel de overheid, bedrijfsleven als de financiële sector. Zo heeft de organisatie Social Finance US een grote hoeveelheid ‘traditionele’ investeerders kunnen koppelen aan bedrijven en organisaties om maatschappelijke thema’s aan te pakken. Tegelijkertijd zag ik wel dat men in Amerika nog veel insteekt op financiële besparing. Zij vonden het juist weer interessant om te zien, dat wij met het BOF ook ‘uitbetalen’ op maatschappelijke impact.”

Hoe nu verder?

“Mijn trip naar Amerika heeft voor mij bevestigd dat we in Brabant de juiste weg zijn ingeslagen met het BOF. Het is goed dat we juist als overheid een voortrekkersrol nemen om de beweging naar een betekenisvolle economie verder te versterken, dat we nieuwe methodieken uitproberen en het is goed dat we onze lessen met elkaar te delen. Veel puzzelstukjes hebben we al op orde, maar soms moeten we de koppeling daartussen nog wat meer maken. Bijvoorbeeld tussen data-inzichten, modellen, leermethoden, concrete voorbeelden en betrokken personen. In juni komen de internationale partners naar Rotterdam tijdens de International Reporting 3.0 Conference en hebben we de gelegenheid om samen met hen en Kate Raworth het vervolggesprek aan te gaan. Een mooie kans die ik zeker ga benutten.”

Wil je ook bij de International Reporting 3.0 Conference zijn? Dan kun je Astrid om een kortingscode vragen via akaag@brabant.nl.

Contact

BOF goes America

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.