Fiets en gedrag

De provincie zoekt daarom samen met partners naar manieren om mensen uit de auto op de fiets naar hun werk te krijgen, waardoor ze zich fitter gaan voelen en er minder files ontstaan. Een goed voorbeeld is het onlangs afgeronde fietsstimuleringsprogramma B-Riders.

Programma B-Riders

In totaal hebben circa10.000 Brabanders met een (elektrische) fiets de afgelopen 5 jaar meegedaan met het programma B-Riders. Zij werden beloond als ze de auto lieten staan en gingen fietsen naar het werk. Een slimme coaching-app registreerde alle fietsritten, -minuten en -kilometers en stimuleerde deelnemers om door te blijven gaan met fietsen. De provincie gebruikt de informatie uit de app om de fietsinfrastructuur te verbeteren en knelpunten op te lossen. Daarmee wordt fietsen in Brabant sneller en veiliger. In 2017 werd gestart met een werkgeversaanpak om werknemers te stimuleren de fiets te pakken naar het werk.

Goede resultaten

De aanpak had resultaat: samen hebben de B-riders meer 1 miljoen autoritten in de spits bespaart. Zo’n 15 werkgevers verspreid over Noord-Brabant werden B-Riders Company. En het effect is blijvend: nog steeds gaan er in Brabant dagelijks ruim 4.100 auto's minder de weg op. De aanpak en resultaten over de afgelopen van 5 jaar zijn samengevat in het rapport B-Riders - Fietsen naar het werk.

Vervolg

Het B-Riders programma is eind 2018 overgenomen door partijen in de markt: RingRing en Go Vélo. RingRing is voor iedereen toegankelijk en aanmelden kan via www.ring-ring.nu.
Werkgevers kunnen meedoen met het GoVelo programma via www.govelo.nl.