Nassau-Dietzkazerne

Het complex van ruim 90 ha. staat al weer een aantal jaren leeg en dat is te zien. Lekkende daken, varens bij de open haard, opgekrulde parket- en linoleumvloer. Een vergeelde Defensiekrant is stille getuige van voormalige bloei.

Vanaf 1963 waren hier onder meer 3.000 man reservetroepen van het Duitse leger ondergebracht. De kazerne gold als een grote economische impuls en was de op één na grootste werkgever van de toenmalige gemeente Budel. Daar werden vele huizen gebouwd om de vierhonderd Duitse gezinnen te kunnen huisvesten. Eind jaren ’50 fungeerde het complex tevens als opvangcentrum voor respectievelijk Hongaarse en Indonesische vluchtelingen. Les- en kantoorgebouwen, opslagloodsen, magazijnen, werkplaatsen, overkappingen, restaurant, bar, sporthal en zwembad; op het terrein staan ruim 130 gebouwen. Die zijn begin 2014 niet ontmanteld maar achtergelaten zoals het de laatste dag was. Het verval van de vooral houten gebouwen oogt inmiddels als na een orkaan. En ook de natuur eist langzaam maar zichtbaar de haar in 1954 afgestane plaats overal weer op.

Moet deze kazerne behouden blijven of rest alleen de sloopkogel? Op vrijdag 14 december 2018 kwam de Nassau-Dietzkazerne aan bod op Omroep Brabant.