Om de leefomgeving en het vestigingsklimaat van onze Brabantse dorpen en steden aantrekkelijk te houden, worden de komende jaren een aantal binnenstedelijke gebieden aangepakt. De stad wordt aangenamer, duurzamer, veiliger en groener. Dat gebeurt door te bouwen binnen de al bestaande bebouwde omgeving (inbreiden) en het aanbrengen van nieuwe structuren in de stad. Daarmee wordt tevens de leegstand van veel panden, voor veel bewoners en bezoekers een gruwel, aangepakt.
De provincie pakt de rol van stimuleren, richting geven en mogelijk maken. Zo is de provincie op 12 plekken bezig, van de grote steden tot aan de 7 iets minder grote. Er zijn aparte overeenkomsten gesloten met Bergen op Zoom, Roosendaal, met Meierijstad voor Veghel en met Maashorst voor Uden. En Oosterhout volgt snel. (zie infographic Transformatieopgave dorpen en steden). Met dorpen en kleine kernen zijn 4 pilots opgestart met onder andere aandacht voor dorpspleinen. Provincie en gemeenten maken met de aanpak van leegstand tegelijkertijd een slag om het woningtekort aan te pakken. Tot 2030 moeten er in Brabant namelijk jaarlijks 12.000 woningen worden gebouwd om iedereen te kunnen voorzien van een woning. De provincie doet dit vanuit de provinciale Bestuursopdracht ‘Terugdringen woningtekort en leegstand en participeren in transformatie’.
In sommige gevallen vinden gezamenlijke verkenningen plaats, op andere plekken is men al concreet aan de slag. Daar komen veel thema’s samen, zoals Wonen en Werken, Retail en Economie, Mobiliteit, Energie en Klimaatadaptatie, Natuur en Water, Erfgoed, Sociale samenhang en Cultuur en Sport. Brabant wordt zo nog beter, mooier en fijner om in te wonen, werken en leven.
Bergen op Zoom is al druk bezig met de transformatie die het centrum klaar maakt voor de toekomst.
Het gebied Kastanjeweg-Oost in Uden heeft al een aantal jaren te maken met langdurige leegstand van diverse gebouwen.
In het plan ‘de Vier van Veghel’ wordt de winkelindeling van het centrum omgeturnd tot een nieuw compact geheel.
Net als veel steden kampt Oosterhout kampt met veel leegstand in de binnenstad; 15.000 m2 wordt herbestemd.
Vanuit eerder gestart beleid werkt de gemeente nu aan het project Ruimtelijk Ontwikkeling Stadshart Oss.
In Roosendaal zijn de eerste resultaten van een gezonde stad te zien in het project Rondje Roosendaal.
De gemeente Waalwijk gaat de geschiedenis weer zichtbaar maken.
Het behouden en versterken van toekomstbestendige steden, en het aantoonbaar bijdragen aan de versterking van de omgevingskwaliteit van Brabant. Dit sluit aan op de bestuursopdracht van 8 mei 2020.
Overzicht van 12 Brabantse gemeenten die partnerschap rond binnenstedelijke transformatieopgaven zijn aangegaan.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekersstatistieken te meten en om voorkeuren van gebruikers te onthouden.