Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn
Eind 2021 is de provincie Noord-Brabant met belangenvereniging voor senioren KBO-Brabant gestart met de opbouw van een Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn. Dit netwerk bestaat uit een grote diversiteit aan partners. Van banken, gemeenten, zorgorganisaties tot verzekeraars. Het netwerk vormt een brede en sterke afspiegeling van de maatschappij.
Het netwerk bestaat uit een grote diversiteit aan partners. Van banken, gemeenten, zorgorganisaties tot verzekeraars.
Dubbele vergrijzing
De groep ouderen in onze provincie groeit, en daarnaast stijgt ook de gemiddelde leeftijd. Dit wordt 'dubbele vergrijzing' genoemd. Omdat de dubbele vergrijzing tot 2040 steeds groter wordt, moet er nu actief en concreet op de woningbehoefte voor senioren worden ingespeeld. Dat blijkt ook uit woonzorganalyses en diverse visies op het gebied van woonzorg, zorg, welzijn en leefbaarheid, en het gemeentelijk grondbeleid. Waarbij langer thuis wonen en zelf- en samenredzaamheid de uitgangspunten zijn. Op die manier blijft de zorg betaalbaar, maar ook omdat meer zorgpersoneel niet realistisch is.
Actieagenda
Tegen de achtergrond van deze ontwikkeling wil het netwerk langjarig met een actieagenda de aanpak van de complexe integrale woonopgave voor senioren, waarin wonen, zorg en welzijn samenkomen, impactvol helpen versnellen. Aanvullend en van meerwaarde op het vele wat er al in Brabant op deze opgave gebeurt en gaat gebeuren. Het netwerk doet dit langs 3 gezamenlijk geformuleerde missielijnen (pdf, 1.2 MB). Waarbij versnellingsmissie 1 zich richt op het versnellen dat (aankomende) senioren voorbereid zijn op hun leef- en woontoekomst. Versnellingsmissie 2 op het versnellen van vraaggerichte realisatie van wooninitiatieven van en voor (aankomende) senioren in nieuwbouw, maar vooral ook in de bestaande bouw. En versnellingsmissie 3 op het versnellen van de totstandkoming van vitale zorgzame gemeenschappen en buurten. Vanuit deze focus heeft het netwerk doorbraken (pdf, 86 kB) geformuleerd en is het aan de slag gegaan met versnellingsacties / doorbraakprojecten. In belang van de ‘hogere integrale opgave’, maar ook in belang en in relatie tot de eigen opgaven en organisatiedoelen.
Doorbraakproject De Derde Bouwstroom
Mooi voorbeeld van en eerste doorbraakproject in de missielijn van de wooninitiatieven is De Derde Bouwstroom (DDB). Doel van de DDB is het ontstaan van wooncollectieven aan te jagen, tot ze op eigen benen kunnen staan en opdrachtgever kunnen zijn in de ontwikkelfase. Dit gelet op de meerwaarde van wooncollectieven voor de bestrijding van het tekort aan betaalbare woningen. En gelet op de meerwaarde voor zorg en welzijn in relatie de groeiende vraag naar zorg, de ontwikkeling van vitale zorgzame gemeenschappen / buurten en het tegengaan van eenzaamheid. De DDB is een alliantie van partijen die belang hebben bij een groeiende stroom aan wooncollectieven en bij het van niche tot mainstream maken van deze bouwstroom, naast die en in samenwerking met de bouwstromen van de corporaties en ontwikkelaars.
De Derde Bouwstroom kan hierbij ook als vliegwiel en inspiratie dienen voor deze bouwstromen en sluit aan op de behoeften van een belangrijk deel van en toenemend aantal Brabantse senioren om (preventief) regie te houden op het wonen, te investeren in gemeenschapsvorming en in te spelen op de voorziene tekorten in de zorg.
Innovatie
Vanuit het besef dat de opgave vraagt om anders doen en anders (samen)werken, om incrementele en om radicale innovatie, geeft het netwerk ook invulling aan een innovatieve wijze van samenwerken binnen het netwerk. Passend bij de fase van ontwikkeling en een groeiend gedeeld eigenaarschap in relatie tot de aanjaag en partnerrol. In doorbraakprojecten / versnellingsacties, in ondersteunende werkgroepen (waaronder Organisatie en werkwijze, Betrekken politiek en Data) en in een bestuurlijk aanjaagteam waar onder wisselend voorzitterschap invulling gegeven wordt aan de bestuurlijke aanjaagrol.
Het netwerk is ervan overtuigd dat de opgave Wonen-Zorg-Welzijn niet voldoende kan worden versneld vanuit verdere optimalisatie van de huidige systemen, maar vraagt om een transitie binnen en tussen systemen / systeemkokers uitgaande van de leefwereld van (aankomende) senioren. Innovatie en versnelling is geboden en vraagt inzet en lef van een grote diversiteit aan betrokken partners, in bijzonder ook gemeenten.
Manifest Een (t)huis voor senioren in Brabant!
In dit kader heeft het netwerk in 2022 met het manifest Een (t)huis voor senioren in Brabant! (pdf, 1 MB) alle Brabantse gemeenten opgeroepen om de opgave ‘wonen-zorg-welzijn voor senioren’ hoog op de agenda's te zetten binnen de gemeentelijke woningbouwprogrammering. De oproep tot meer aandacht voor vraagstukken en opgaven rond ‘wonen, zorg en welzijn’ is nog steeds actueel en het manifest wordt en kan dan ook nog steeds worden onderschreven via het online onderschrijvingsformulier
Een op de drie
In de totale woningbouwopgave neemt de ouderenhuisvesting naast en als onderdeel van de betaalbaarheidsopgave een belangrijke plaats in. Binnen de Nationale Woon- en Bouwagenda is dit uitgewerkt in het programma Wonen en Zorg voor Ouderen. Er is becijferd dat één op de drie toe te voegen woningen geschikt moet zijn voor ouderen. In Brabant gaat het om een opgave van bijna 44.000 woningen tot en met 2030: 24.500 nultreden, 12.300 geclusterd en 6.800 zorggeschikt Zie ook hoofdstuk 10 van de Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant
In de woondealregio’s wordt in bestuursopdrachten aandacht gevraagd en invulling gegeven aan de opgave ouderenhuisvesting, gekoppeld aan lopende en op te starten regionale trajecten van woonzorgvisies.
Aansluiten en meer informatie
Heeft u belangstelling om aan te sluiten bij het Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn en haar actiegerichte agenda? Mail dan naar Jan-Willem van Herpen via jvherpen@brabant.nl of bel 06 18 30 33 74. In een persoonlijk gesprek kunt u uw vragen stellen en eventuele kansen en mogelijkheden bespreken.
Aanmelden
Zie ter informatie en oriëntatie ook bijgaande terugkoppelingen van de werkconferentie van het Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn, tijdens de Brabantse Week van het Wonen.
Via het aanmeldformulier kunt u zich ook rechtstreeks aanmelden
Bestanden
Terugblik via presentatie van de webinar gegeven tijdens de Week van het Wonen 2023.
Beknopt overzicht van data rondom Wonen, zorg & welzijn voor senioren in Brabant.
Het Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn roept gemeenten op in de bestuursakkoorden en in de referentiekaders van de raad de opgave wonen-zorg-welzijn voor senioren hoog op de agenda's te zetten en te borgen binnen de woningbouwprogrammering.
Werkconferentie november 2022
De opgave op Wonen-Zorg-Welzijn is (te) breed. Het Brabants Netwerk focust zich op het versnellen van de realisatie van nieuwe woonvormen tussen ‘thuis’ en verpleeghuis’ en het bieden van een fijn en veilig huis voor alle senioren in Brabant in een vitale zorgzame toekomstbestendige omgeving.
We hebben momenteel te maken met een brede vergrijzingsopgave. Het is belangrijk, nee, noodzakelijk om onze (aankomende) senioren hierbij te betrekken.
Senioren wonen niet altijd in een woning die geschikt is om tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis te wonen. Wanneer gezondheidsproblemen optreden kunnen zij hun huidige woning aanpassen of verhuizen naar een geschikte woning én woonomgeving.
Om op een prettige en comfortabele manier oud te kunnen worden is, naast een geschikte woning en woonomgeving, ook een vitale zorgzame gemeenschap van belang.
Er is een steeds grotere vraag naar nieuwe woonvormen ‘tussen thuis en verpleeghuis’. Naast mantelzorgwoningen of flexibele woonvormen met nieuwe woonzorgarrangementen, gaat het in het bijzonder ook om geclusterde woonvormen.
Bestanden
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.