Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW)

Waarom een CHW?

De provincie ziet het Brabantse erfgoed als belangrijk onderdeel van haar identiteit en wil het een plaats geven in de verdere ontwikkeling van Brabant. Daarom heeft ze haar ruimtelijk erfgoed opgenomen op de Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW). De CHW is vastgesteld in 2010 en op kleine onderdelen aangepast in de herziening 2016. Door deze herziening zult u merken dat de CHW een stuk makkelijker hanteerbaar is.

Provinciaal belang

Prominent op de CHW is het provinciaal cultuurhistorisch belang. Het gaat hierbij om erfgoed dat van belang is voor de regionale identiteit. Dit belang hangt nauw samen met het provinciaal ruimtelijk belang, zoals benoemd in de provinciale Structuurvisie ruimtelijke ordening. Het provinciaal belang is beperkt tot het landelijk gebied, waar de provincie haar belangrijkste taak heeft. De kaartlagen ‘cultuurhistorisch waardevol gebied’ en ‘complexen van cultuurhistorisch belang’ zijn ook opgenomen in de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant.

Overige erfgoedwaarden

De CHW geeft verder de meest recente erfgoedinformatie van het rijk, met archeologische en bouwkundige monumenten, met archeologische verwachtingswaarden en met beschermde stads- en dorpsgezichten. Ook geeft de CHW nog alle informatie die eerder op de CHW 2006 te vinden was (ruim 30.000 erfgoedwaarden).

Contact

Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW)

Zie ook

Reacties (2)

 1. D.Verbeek
  Hoogerheide 28-06-2018 21:47 uur

  Als ik op de cultuurhistorische waadenkaart de laag 'Overige Bouwkunst' aanzet dan verschijnen er blauwe bolletjes op het scherm. De vraag is hoe ik kan zien wat de beschrijving is van het gemarkeerde object. Als ik hier op klik verschijnt er niets of alleen een omschrijving van het landschap, maar niet van het bouwkundige object.

 2. J.J. Seegers
  5111PH Baarle-Nassau 25-06-2016 16:35 uur

  Mooi, eindelijk meer duidelijkheid over Verdrag van Granada.
  Hopelijk wil de gemeente eindelijk eens met een andere bril naar onze problemen kijken.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.