Deze video gaat over 4 gebouwen Leerfabriek KVL in de verkoop - ondertiteld
De gebouwen die verkocht zijn betreffen het Hoofdgebouw, het U-gebouw, het Ketelhuis en de Brandweergarage. Verschillende partijen dienden hun plannen met het complex in. Uiteindelijk is de verkoop aan ontwikkelaar en investeerder Polimeks gegund. Zij hadden een goed en ambitieus plan, in combinatie met een goede prijs. Polimeks gaat verder met de ontwikkeling van KVL onder noemer 'Ambachtsplaats 2.0. Ook ontwikkelt het bedrijf het niet monumentale en enige nog niet gerenoveerde U-gebouw tot een hotel met sport-, onderwijs- en expositiefaciliteiten en appartementen.
Doel en planning
De provincie Noord-Brabant is sinds 2013 eigenaar van 6 gebouwen en 3 hectare grond. De gemeente Oisterwijk bezit de overige 8 hectare en ontwikkelt hier woningen onder de naam KVL-West. Alle historische gebouwen zijn opgeknapt met uitzondering van het U-gebouw. De herbestemming gebeurt binnen het concept ‘Ambachtsplaats voor CreativiTijd’. Ondernemers die oude en nieuwe ambachten uitvoeren, passend bij de authenticiteit en geschiedenis van het complex, vestigen zich op KVL. Er zijn al diverse bedrijven actief zoals Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), bakkerij Bij Robèrt, Danserswijk, House of Leisure en Visit Brabant. Daarnaast zijn er tal van bedrijven gericht op de vrijetijdseconomie en ICT. Bovendien vind je er het bedrijfscafé Kafé Van Leer voor koffie en thee, bedrijfslunches, evenementen en vergaderingen en is het restaurant “de kazerne” gevestigd in de voormalige brandweergarage.
Geschiedenis van het complex
Het KVL-complex was ooit een van de grootste leerfabrieken van Europa. Het bestaat uit zeven gebouwen, zoals een ketelhuis, kantoorgebouw en magazijn. Rondom het complex ligt 11 hectare grond. De gebouwen zijn grotendeels opgetrokken uit rode en oranje bakstenen in een architectonische stijl die doet denken aan het traditionalisme. KVL heeft een cultuurhistorisch belang. Het vertegenwoordigt een vroege, sociaaleconomische ontwikkeling: de opkomende leerindustrie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het complex geeft een goede indruk van de functionele opzet van een kleine, compacte leerfabriek uit het begin van de twintigste eeuw.
Geschiedenis van Leerfabriek
In oktober 1916 richtte Chris van der Aa de NV Lederfabriek Oisterwijk op. In 1932 kreeg het bedrijf de titel ‘koninklijk’ en werd zo Koninklijke Verenigde Leder Oisterwijk. De fabriek was en is een begrip in de regio. KVL bood werk aan enkele honderden arbeiders uit Oisterwijk en omgeving. Er waren veel eigen voorzieningen zoals een eigen brandweer en voetbalclub. KVL maakte bijzonder leder van hoge kwaliteit. Eind jaren vijftig ontwikkelde KVL een speciale techniek om lakleer te maken. Het Oisterwijkse lakleer werd wereldberoemd. In de jaren zeventig zet de concurrentie voor KVL goed door. Leder wordt steeds vaker in het buitenland gemaakt. Ook wordt leder in producten zoals schoenen meer en meer vervangen door andere materialen. Uiteindelijk kan KVL de broek niet meer ophouden. In 2000 sluit de fabriek haar deuren.