Nieuwe Hollandse Waterlinie

Een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) loopt door Brabant. Fort Bakkerskil tussen Nieuwendijk en Werkendam, Fort Altena bij Werkendam en Fort Giessen zijn hier onderdeel van. De Nieuwe Hollandse Waterline is een belangrijk onderdeel van de verhaallijn 'Bevochten Brabant'.

Op weg naar UNESCO Werelderfgoed

De provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant bereiden samen de nominatie voor van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor UNESCO-werelderfgoed als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Nominatie in het kort

In 2020 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Nederland is druk bezig om die status uit te breiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De werelderfgoedstatus is belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van de forten en voor het toerisme.

Renovatie en ontwikkeling

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de renovatie en ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is in totaal meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in het herstel en de ontwikkeling. Vanuit Brabant is bij Woudrichem en Werkendam o.a. geïnvesteerd in de herontdekking van een loopgravenlinie en bijzondere betonnen groepsschuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. In 2017 is hier ook een fietsroute uitgestippeld. En bij Fort Giessen is een educatiepark over de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld. De UNESCO status biedt de kans om al deze publieke investeringen nog beter te laten renderen in de toekomst.

Waarom samen met de stelling van Amsterdam?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. In militair-historisch opzicht is de Stelling van Amsterdam het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies samen vertellen het verhaal van deze strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de 'grootsheid' compleet.

Meer info: www.programmanieuwehollandsewaterlinie.nl en www.nieuwehollandsewaterlinie.nl.

Contact

Nieuwe Hollandse Waterlinie