Zakelijk rijden in een elektrische deelauto

Ik hoorde van Amber via mijn werkgever ABN Amro. Het is een van de start-ups die de bank via een Open Innovation Traject begeleidt. In ruil daarvoor mogen medewerkers van ABN Amro gebruikmaken van de elektrische deelauto’s. Daar had ik wel oren naar. Tot voor kort had ik een leaseauto, maar die moest ik op een gegeven moment inleveren. Ik moest dus wat anders verzinnen. De dienst van Amber vond ik het proberen waard.

Vijf deelauto’s

Tot nu toe bevalt het mij prima. In de parkeergarage van de bank staan vijf deelauto’s waar zo’n twintig medewerkers – waaronder ik – gebruik van kunnen maken. Die vijf auto’s zijn precies berekend op het aantal zakelijke kilometers die deze groep bij elkaar maakt. ’s Ochtends vroeg stap ik op mijn fiets naar mijn werk. En tussendoor gebruik ik de elektrische deelauto voor mijn zakelijke ritten. Die ritten reserveer ik van tevoren via de app van Amber.

Voordelen

Vooral de combinatie van fietsend naar je werk en tussendoor de auto gebruiken vind ik heerlijk. Ik breng mijn dag veel zittend door en nu heb je toch even wat lichaamsbeweging. En het scheelt mij administratieve rompslomp. Achteraf hoef ik geen kilometers meer te declareren. Ook het rijden zelf vind ik heel plezierig. Het rijdt veel rustiger. Misschien komt dat ook, omdat het een automaat is. Dat is sowieso nieuw voor mij.

Wat dat betreft zou ik zeker overwegen om ook privé gebruik te maken van een elektrische deelauto, als deze optie mogelijk wordt bij Amber. Sowieso heeft een auto voor mij geen (status)waarde.

Opladen

Het enige waar ik nog niet zoveel ervaring mee heb, is het opladen van de auto. Dat was laatst nog wel een uitdaging. Ik reed voor een zakelijke afspraak van Eindhoven naar Papendrecht en kwam er halverwege achter dat ik het niet ging halen. Uiteindelijk is het wel goed gekomen, maar ik merk aan mezelf dat ik nog niet helemaal thuis ben in dat opladen.

In mijn geval is het vaak ook niet nodig. De zakelijke ritten die ik maak zijn vrij kort en ik vertrek altijd met een volle batterij vanuit de parkeergarage. Ik denk dat het gewoon een kwestie is van een aantal keren doen. Dan komt de gewenning vanzelf.

Jos Donkers, zakelijk gebruiker van de elektrische deelauto’s van Amber. Meer info over Amber

Contact

Zakelijk rijden in een elektrische deelauto