Vrijetijdseconomie

De vrijetijdseconomie is een sterk groeiende sector in Nederland, waar Brabant tot 2014 onvoldoende van profiteerde. Om deze trend te keren, investeert de provincie in de sector. Met als doel meer bezoekers te trekken, die langer blijven en meer besteden. Deze aanpak is zo succesvol dat de voor 2020 gestelde doelen qua aantallen bezoekers, bestedingen en banen in 2017 al grotendeels zijn behaald. En het plafond is nog niet bereikt.

Meer bezoekers, bestedingen en banen

Meer bezoekers die langer blijven, betekent meer bestedingen en meer banen. Binnen de vrijetijdssector zelf, maar ook in andere sectoren waarvoor de vrijetijdseconomie als etalage kan dienen. Denk bijvoorbeeld aan cultuur, erfgoed, agrofood en natuur. Dit geldt niet alleen voor de bedrijven die rechtstreeks contact hebben met bezoekers, maar ook voor toeleveranciers en exportbedrijven. Daarom investeert Brabant in de vrijetijdseconomie.

VisitBrabant

Om ervoor te zorgen dat de kansen worden opgepakt, is VisitBrabant opgericht, dé marketingorganisatie voor bestemming Noord-Brabant. Samen met de vrijetijdssector, overheden en koepelorganisaties zet VisitBrabant Brabant (inter)nationaal stevig op de kaart als meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. VisitBrabant inspireert en verleidt de potentiele bezoekers voor een kort verblijf naar Brabant, aan de hand van thema’s zoals design en programma’s rondom Brabantse iconen zoals Van Gogh.

Aanbod versterken

Voor de verdere ontwikkeling van de Brabantse vrijetijdssector is het belangrijk dat er nieuw en onderscheidend aanbod wordt ontwikkeld. Om dit te stimuleren, richtte de provincie Noord-Brabant samen met partners het Leisure Ontwikkel Fonds Brabant op. Dit fonds verstrekt leningen aan ondernemers met een innovatief, kwalitatief onderscheidend plan voor de Brabantse vrijetijdssector.
Lees meer over de resultaten van het provinciale beleid voor de vrijetijdseconomie of kijk voor informatie op de website van VisitBrabant.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Brabantse vrijetijdseconomie? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief Economie en Werk en/of de business nieuwsbrief van VisitBrabant.

Zie ook