Overeenkomst tussen Duitsland en Brabant

Tussen Nederland en Duitsland zijn veel overeenkomsten. Het economie model is vergelijkbaar en beiden hebben een hoogtechnologisch profiel met een focus op innovatie. Bijkomende overeenkomst tussen Noord-Brabant en Duitsland is dat beiden een lange traditie in de maakindustrie kennen. Ook staan ze voor dezelfde maatschappelijke uitdaging onder meer op het vlak van milieu, natuur en water.

Doelstelling en ambitie

De provincie wil samen met regionale en nationale partners de contacten met Duitsland versterken om de positie van Brabant te versterken. Dit gebeurt via een aanpak over drie lijnen:

1. Innovatie samenwerking
Met de helft van alle patentaanvragen en een derde van het al private R&D is het Brabant is hét hightech & innovatie zwaartepunt van Nederland. Ook in Europa neemt Brabant een sterkte positie in. Om deze positie te consolideren en uit te bouwen is het noodzakelijk om Europees samen te werken met andere sterke regio’s.

2. Handelsbevordering
De provincie Noord-Brabant heeft de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) de opdracht gegeven de handel met Duitsland te intensiveren. Speciale aandacht gaat hierin uit naar het MKB. Met name onder deze groep bestaat nog veel onbekendheid met de kansen van het zaken doen met Duitsland

3. Maatschappelijke thema’s
Er zijn tal van maatschappelijke thema’s die niet bij de grens ophouden. Denk aan waterkwaliteit, luchtkwaliteit en bereikbaarheid via weg en spoor. Duitsland is als buurland een belangrijkste partner in de omgang met deze thema’s. Niet alleen in de onderlinge relatie maar ook in het gezamenlijk optrekken in Brussel om daar bepaalde thema’s te agenderen.

Focus op 5 deelstaten

Strategische samenwerking vindt plaats met 5 Duitse deelstaten. Voor deze deelstaten is gekozen omdat deze voor Brabant de meeste kansen biedt.

 • Baden-Württemberg
  Belangrijke handelspartner. Verregaande samenwerking onder andere op het gebied van Groene en Slimme Mobiliteit, Medische technologie en Digitalisering. Partner in Europa via het Vanguard Initiatief.
 • Beieren
  Samenwerking op het gebied van Medische Technologie en Slimme, Groene Mobiliteit en digitalisering.
 • Noordrijn-Westfalen
  Belangrijke handelspartner. Groeiende samenwerking op het gebied van de energietransitie. Als naaste buur ook samenwerking op direct grensoverschrijdende thema’s als Mobiliteit, Milieu, Water en Natuur. Partner in Europa via het Vanguard Initiatief.
 • Saksen
  Samenwerking op het gebied van Groene en Slimme Mobiliteit en de Energietransitie.
 • Thüringen
  Verkennende samenwerking met name gericht op Fotonica en Digitalisering.

Samenwerkingspartners

Bij het bestendigen en uitbouwen van de internationale betrekkingen met Duitsland zijn verschillende partijen betrokken:

 • Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij
 • Brabantse clusterorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen
 • Brainport Development, REWIN en Midpoint
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Ambassade Berlijn en de consulaten in München en Düsseldorf
 • Andere provincies