Van de totale projectkosten (€ 2.292.000) vormt een bedrag van € 953.847,--, de kosten voor de renovatiewerkzaamheden.

Mauritsraam

Doel is behoud en instandhouding van het Kruisherenklooster en het terugplaatsen van het Mauritsraam in de kloosterkerk. Het Mauritsraam is begin 17e eeuw door prins Maurits aan de Kruisheren van Sint Agatha geschonken. Maurits wordt erop afgebeeld in biddende houding. Het imposante glas in lood-raam heeft eeuwenlang in de kloosterkerk als kerkraam gefunctioneerd, maar is in de 19e eeuw aan het Rijksmuseum afgestaan. Nu komt het raam weer 'thuis'.

De subsidie betreft uitsluitend een bijdrage in deze kosten. De herontwikkeling van het kloostercomplex is al gestart in 2012. 

Oudste klooster van Nederland

Het klooster(complex) van Sint Agatha is het oudste en al die eeuwen bovendien ononderbroken bewoonde klooster van Nederland. Het stamt uit de middeleeuwen, stichtingsjaar 1371. Op dit moment woont er nog een handvol Kruisheren in het klooster. De kloosterbibliotheek van de Kruisheren is de op één na belangrijkste kloosterbibliotheek van Nederland (na de Librije in Zutphen). Cultuurhistorisch is het klooster dan ook van groot belang. Ook omdat een deel van het klooster al is herbestemd tot Erfgoedcentrum van het Nederlandse Kloosterleven. Meer dan 100 Nederlandse ordes en congregaties hebben hun archieven hier ondergebracht.

Moederhuis

Dit Kruisherenklooster is het moederhuis van de wereldwijd vertakte Kruisherenorde, met vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Een van de bijzonderheden uit de geschiedenis van het klooster is de speciale band met de Oranjes. De kloosterbibliotheek bevat oorspronkelijke oorkondes van Willem van Oranje (met authentieke handtekening) die bedoeld waren om het klooster te vrijwaren van plunderende Staatse troepen in de tijd van de tachtigjarige oorlog.

Meer informatie vindt u op de site van Brabants erfgoed.

Contact

Kruisherenklooster Sint Agatha