Talentontwikkeling

Via de subsidieregeling Hedendaagse cultuur ondersteunt de provincie 3 soorten professionele instellingen: die met landelijke zichtbaarheid, met een sterke regionale betekenis en voor nieuw talent. De subsidies voor professionele instellingen zijn toegekend voor 2017-2020. Zie het overzicht van toekenningen Talentontwikkeling

Talenten ontdekken

De provincie wil Brabantse talenten graag behouden en niet-Brabanders verleiden zich hier te vestigen. Talenten zijn van belang voor artistieke groei en nieuwe aanwas. Het zijn de aanpakkers die een buurt, wijk, dorp of stad aantrekkelijker kunnen maken met hun frisse, verrassende initiatieven. En ze kunnen daarmee een impuls geven aan de economie, bijvoorbeeld in de creatieve industrie.

Dankzij binnen- of buitenschoolse cultuureducatie kunnen jongeren kunst, cultuur, expressie en vooral ook hun eigen talenten op dit vlak ontdekken. Daarom stimuleert de provincie professionele Brabantse kunstinstellingen en het kunstvakonderwijs om samen te kijken hoe deze talenten begeleid kunnen worden. Dat gebeurt o.a. via TalentHub Brabant.

TalentHub Brabant

Om talenten verder te ontwikkelen en te helpen om van hun opleiding hun beroep te maken, is er voor de professionele kunsten TalentHub Brabant. Dit is een werkwijze die werd ontwikkeld door de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, bkkc en de provincie.

In de TalentHub krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen, ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en andere (culturele) organisaties. Zij stellen kennis, faciliteiten en productiemiddelen ter beschikking. Dat doen ze door bijvoorbeeld licht en geluid voor optredens te regelen, of door talenten te programmeren. Zo kunnen talenten hun artistieke signatuur ontwikkelen, krijgen ze binding met hun (toekomstige) publiek en wordt hun werk geïntroduceerd bij professionals, de politiek, fondsen en de media. Een netwerk van organisaties dat een talent wil gaan ondersteunen volgens de TalentHub-werkwijze, kan daarvoor subsidie aanvragen bij de provincie.

Voor de subsidieregeling TalentHub Brabant en de mogelijkheid om deze aan te vragen zie: Hedendaagse cultuur - Talenthub Brabant, subsidie
Zie ook kunstlocbrabant.nl.

Lees meer

Mestmag.nl schreef een artikelenreeks over de verschillende TalentHubs in Brabant: