In totaal gaat het om ruim 700 spitsmijdingen per dag. Ook in 2018 motiveert het project Spitsmijden A2 de deelnemers om de drukke ochtendspits te omzeilen!

Lenie

Drie dagen in de week reist Lenie met de trein naar haar werk in Eindhoven. “Het mijden van de spits is voor Lenie inmiddels een echte gewoonte geworden. Met de trein heb ik een snellere reistijd.”

Alternatieve vervoerskeuze

De capaciteit van de A2 tussen Nederweert en Eindhoven is op dit moment voldoende om het verkeer te laten doorstromen, behalve op piekmomenten tijdens de ochtendspits tussen circa 6.30 uur en 9.15 uur. Om de drukte in de ochtendspits af te laten nemen en het fileleed te kunnen verzachten, worden spitsreizigers gewezen op reisalternatieven die gewoontegedrag kunnen doorbreken. Dit kan door hen op maat te informeren over alternatieven zoals bijvoorbeeld eerder of later vertrekken, het goed benutten van mogelijkheden voor thuiswerken, of te kiezen voor de fiets/e-bike of het openbaar vervoer. De ervaring leert dat veel mensen tijdens de projectperiode ‘wennen’ aan nieuw gedrag en ook na afloop van het project vaker kiezen om niet tijdens de spits op de weg te zijn, omdat ze hebben ervaren dat het mijden van de file eenvoudig is en ook voor hen persoonlijk veel voordelen heeft. Zo besparen reizigers tijd en komen minder gehaast op hun bestemming aan.

Ivo

Vijf dagen per week mijdt Ivo de ochtendspits op de A2. "Ik mijd de spits door vroeg te vertrekken en werk soms thuis. Mijn reistijd is vele malen korter geworden." Ivo heeft een kort, maar krachtige tip voor anderen die de spits willen mijden. "Het scheelt tijd, dus gewoon doen!"

Meer weten?

Op de projectpagina van rijkswaterstaat en op spitsmijdenA2.nl is nog meer achtergrondinformatie en informatie voor deelnemers te vinden.

Frank

De overstap van auto naar trein is Frank goed bevallen. "Ook als Spitsmijden A2 is afgelopen, blijf ik met de trein reizen. Een collega uit dezelfde regio neemt nu ook de trein, dus reizen we gezellig samen. De trein is nu een echte gewoonte geworden. Ik ben vooral veel minder moe en het bespaart mij een hoop tijd.” Frank heeft dan ook een tip voor iedereen die overweegt de spits te mijden. "Als het OV een optie is, probeer het eens! Het zal eerst een beetje wennen zijn, maar al gauw ervaar je de voordelen."

 

Contact

Veel automobilisten meden spits op A2

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.