Dit is een proef van provincie Noord-Brabant, gemeente ’s-Hertogenbosch, Universiteit Twente, Brabants mobiliteitsnetwerk en het bedrijf Beamrz.

Mobiliteit als dienst

Bij de proef worden bewoners, bedrijven, onderwijsinstellingen en lokale mobiliteitsaanbieders, zoals Paleiskwartier Elektrisch en Van den Udenhout betrokken. De proef gebeurt onder de naam ‘Mobility as a Service’ (MaaS). Ofwel: ‘mobiliteit als dienst’. Het is één van de eerste MaaS-proeven in Nederland.

Beamrz-app

Tijdens de proefperiode kunnen bewoners, gebruikers en bezoekers van het Paleiskwartier hun vervoer regelen via de Beamrz-app. Met de app op hun smartphone kunnen ze het vervoer plannen, boeken en betalen. Ook geeft de app toegang tot de vervoermiddelen. Er zijn verschillende vervoersmiddelen in de buurt beschikbaar voor het uitvoeren van de ritten. Bijvoorbeeld deelauto’s, deelfietsen, taxi’s, openbaar vervoer en binnenkort kunnen mensen ook carpoolen via de app. De app is gratis. De eerste 2500 gebruikers die zich aanmelden via beamrz.com/paleiskwartier kunnen de app downloaden. De proef duurt een half jaar. Daarna kan iedereen de app en bijbehorende diensten gebruiken.

Onderzoek

Bewoners van het Paleiskwartier ontvingen in oktober een vragenlijst van de Universiteit Twente. Deze was onderdeel van het onderzoek. De vragenlijst ging over de manier waarop de bewoners zich verplaatsen. Ook onderzocht de universiteit hun interesse in nieuwe manieren van vervoer. Professor Karst Geurs (Universiteit Twente) vertelt “Een aanzienlijk deel van de inwoners in het Paleiskwartier zoekt naar alternatieven voor de auto. Zij hebben ook interesse in het gebruik van nieuwe mobiliteitsdiensten”.

Experimenten gedeelde mobiliteit

Door te experimenteren met verschillende mobiliteitsconcepten wil de provincie praktijkervaring opdoen voor het realiseren van de visie ‘Gedeelde mobiliteit is maatwerk’. De provincie heeft in samenspraak met deskundigen en reizigers een nieuwe OV-visie  opgesteld, die inspeelt op de opkomst van mobiliteit als dienst en de nieuwe technieken die het mogelijk maken om eenvoudiger, anders en flexibel te reizen. In de visie zet de provincie de kaders uiteen voor de ontwikkeling van gedeelde mobiliteit. Dit is het huidig openbaar vervoer, maar ook nieuwe vormen, zoals flexibel busvervoer en deelsystemen. De provincie wil toe naar het slimste en duurzaamste mobiliteitssysteem van Europa, waarin de reiziger centraal staat, met een passend aanbod voor alle reizigers. Zo houden we Brabant bereikbaar, zorgen we voor een sterke economie en kunnen mensen blijven meedoen aan de samenleving.

Informatie en aanmelden

Wilt u meer weten over de nieuwe vervoersdienst? Bezoek dan de Beamrz Store: het tijdelijke informatiecentrum van Beamrz, Willemsplein 4a, op de hoek van het  Essentgebouw en de Paleisbrug. U krijgt er meer informatie over de app en andere slimme mobiliteitsoplossingen.

Contact

Proef met nieuwe vervoersapp in Paleiskwartier

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.