De Staten gaven opdracht nog een alinea toe te voegen aan de visie over de borging van een betaalbaar basisniveau en overleg hierover met reizigers en gemeenten. Deze aanvulling is inmiddels gerealiseerd en opgenomen in de visie. Ook is het digizine rondom gedeelde mobiliteit gepubliceerd met meer informatie over de visie, kijkje hoe reizen er in 2030 uitziet en hoe het vervolgproces er uit gaat zien.

Achtergrond visie

De wereld van mobiliteit verandert en dat heeft invloed op het provinciale mobiliteitsbeleid. Daarom heeft de provincie, samen met deskundigen en reizigers, de visie ‘Gedeelde mobiliteit is maatwerk’ ontwikkeld. Deze nieuwe visie vervangt de huidige OV-visie en loopt tot 2030. De nieuwe visie gaat breder dan alleen openbaar vervoer en richt zich op mobiliteit die mensen met elkaar delen. Dit kan een bus of trein zijn maar ook bijvoorbeeld een deelauto, deelfiets of het meerijden met iemand. Ook speelt de visie in op nieuwe technieken die het mogelijk maken om eenvoudiger, anders en flexibel te reizen. Het toepassen van data maakt dat vervoer steeds meer op maat verzorgd kan worden. Met de visie wil de provincie passende mobiliteit bieden voor alle reizigers. Dit is nodig om Brabant ook op de langere termijn bereikbaar te houden en te borgen dat mensen mee kunnen blijven doen aan de samenleving.
 
Met de vaststelling van de nieuwe visie wordt tevens opdracht gegeven aan Gedeputeerde Staten voor de verdere uitwerking ervan in een adaptieve agenda. Daarmee heeft de provincie ruimte om beter te kunnen meebewegen als de wereld om ons heen verandert en het biedt meer ruimte voor maatwerk.

Om zoveel mogelijk invalshoeken mee te nemen in de visie, zijn in het voortraject experts en belanghebbenden uit de publieke en private sector betrokken. Samen is onderzocht hoe het OV klaar gestoomd kan worden voor de toekomst. Daarbij werd gekeken naar de opkomst van mobiliteit als dienst, waarbij de reiziger de keuze heeft uit een mix van vervoersmiddelen, afgestemd op de eigen wensen en motieven.

Contact

Hoe ziet reizen er in 2030 uit?

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.