Winkelstraat

De taak van de provincie is om ruimtelijke ontwikkelingen in de detailhandel regionaal en bovenregionaal af te stemmen. Daarnaast bundelt de provincie kennis over detailhandelsontwikkelingen en is zij verbinder van marktpartijen, kennisinstellingen en overheid.

Regionale Detailhandelsvisies

De Brabantse regio's hebben samen met de provincie een regionale visie opgesteld. Kern van de afspraken is dat er per saldo geen winkelmeters bij mogen komen en dat gemeenten inzetten op compacte(re) winkelgebieden in het centrum. Tegelijkertijd moet er ruimte blijven voor vernieuwing en innovatie. De provincie zorgt voor actuele informatie en analyse om zo de gemaakte afspraken te volgen.

Retailadviescommissie

In de regionale detailhandelsafspraken is afgesproken dat gemeenten bepaalde winkelplannen moeten afstemmen met de omliggende gemeenten. Het gaat daarbij vooral om grote winkels buiten het centrum. Deze kunnen door hun omvang of ligging van invloed zijn op omliggende gemeenten. Ook de provincie brengt, als deelnemer aan de regionale overlegtafel, advies uit over deze plannen. Hiervoor stelt de provincie een Retailadviescommissie in. 

Samen Hart voor de Zaak

In samenwerking met Werkplaats de Gruyter en op vraag van Boxtel, Loon op Zand, Halderberge en Aalst heeft de provincie het initiatief ‘Samen Hart voor de Zaak’ mee opgepakt. De vier 'praktijken' verschillen onderling maar overal staat hetzelfde probleem centraal: steeds meer lege winkels, waardoor de omgeving zijn aantrekkelijkheid verliest en dat is slecht voor het toekomstperspectief.
Doel van Samen Hart voor de Zaak is dat de partijen samen op zoek gaan nieuw vernieuwing en innovatie van stads- en dorpscentra.

De ervaringen van de 4 'praktijken' voeden een reeks van masterclasses en Brabant brede kennisbijeenkomsten. De eerste daarvan was op 14 december 2016 , de tweede 6 juli 2017 en de derde 7 december 2017. Aan de 4 praktijken werken ondernemers, centrummanagers, gemeenten, bewoners en provincie mee, maar ook 150 studenten. Zij gaan vooral op zoek naar innovatieve oplossingen. Niet alleen winkels maar ook andere bestemmingen en zelfs sloop zijn denkbaar.

Zie ook

Reacties (2)

 1. Marieke van Dijk
  Hoogeloon 26-09-2017 16:09 uur

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de verschillend innovatieve oplossingen. Staan deze gedeeld op de site?

 2. Gerard Spekken
  eindhoven 28-02-2016 22:35 uur

  In Helmond hebben we een succesvolle pilot uitgevoerd waarbij we leegstand gekoppeld hebben aan de behoefte die de invoering van de WMO en Passend Onderwijs veroorzaakten. Graag zouden we in contact treden met de provincie om gezamenlijk te onderzoeken of we deze pilot breder in Brabant kunnen uitrollen.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.