Varkenshouderij in Dorst maakt plaats voor woningen

Deze ontwikkeling is een resultaat van nieuwe afspraken tussen de varkenshouder, de provincie Noord-Brabant, Ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte, de gemeente Oosterhout en Ontwikkelmaatschappij Tandem (woningcorporatie Thuisvester en Zeeman Real Estate). 

In 2014 verleende de gemeente Oosterhout een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van de varkenshouderij aan de Steenovensebaan in Dorst. De geplande uitbreiding stuitte op weerstand bij omwonenden. Na procedures bij de rechtbank en de Raad van State werd de omgevingsvergunning in 2016 onherroepelijk. De gemeente werd door de omgeving gevraagd om met de eigenaar van de varkenshouderij naar een oplossing te zoeken, maar deze zoektocht bleek tevergeefs. Daarom zocht de gemeente contact met ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte van de provincie. In overleg met alle betrokken partijen is afgesproken dat Ruimte voor Ruimte de locaties Steenovensebaan en Dorst Oost gaat ontwikkelen. Eén van de betrokken partijen is Thuisvester. In het plan voor Dorst Oost worden ook sociale woningen gerealiseerd.

Winst voor alle partijen

Gedeputeerde Erik van Merrienboer: “In het verleden heeft de provincie miljoenen vierkante meters aan oude stallen gesloopt. De kosten daarvan moet de provincie voor een deel nog terugverdienen met de verkoop van woningbouwtitels, via de regeling Ruimte voor Ruimte. Door deze woningbouwtitels slim in te zetten proberen we ook nu weer meerwaarde te leveren aan de kwaliteit van het buitengebied. Dat de inzet van Ruimte voor Ruimte nu een oplossing biedt voor een zich al jaren voortslepende hinderlijke situatie, is winst voor alle partijen!”

Wethouder Marian Witte: “Dankzij goede afspraken en een intensieve samenwerking tussen alle partijen kan de varkenshouderij door middel van Ruimte voor Ruimte kavels beëindigd worden en ontstaat in Dorst Oost ruimte voor woningbouw’’. Volgens wethouder Witte en Pierre Hobbelen, directeur van Thuisvester, is daar veel behoefte aan. “Veel mensen zoeken woningen in Oosterhout c.q. Dorst om groter of juist kleiner te gaan wonen. Dorst-Oost is daarvoor een prachtige locatie”

Ontwikkeling

Ruimte voor Ruimte heeft met de eigenaar van het terrein aan de Steenovensebaan over de aankoop van de locatie afspraken gemaakt. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van beide locaties. De gemeente gaat binnenkort aan de slag met het opstellen van het bestemmingsplan, waarbij ook de omwonenden nauw worden betrokken.

Contact

Varkenshouderij in Dorst maakt plaats voor woningen

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.