De provincie ondersteunt de uitvoering van de experimenten omdat ze de kennis uit de experimenten ook binnen andere vraagstukken en maatschappelijke opgaven wil gebruiken. Ook helpt de provincie met het verzamelen, beschikbaar stellen en delen van kennis.

Leegstand op het platteland

Boxmeer, Gemert-Bakel, Hilvarenbeek en Oss doen ieder een ander experiment.  Elk experiment richt zich op de Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB's). Dat zijn agrarische bedrijven waarvan een groot aantal leeg komt te staan. De provincie ondersteunt ze daarbij. De gemeenten voelen de noodzaak om de leegstandproblematiek op te lossen. De provincie stimuleert de zoektocht naar kansrijke nieuwe economische functies en naar financieringsmogelijkheden voor sloop. De gemeenten voeren zelf de experimenten uit. De ervaringen en resultaten van de experimenten dragen bij aan de uitwerking van het leegstandsbeleid.

Boxmeer experimenteert met tijdelijke vergunningen voor afwijkend planologisch gebruik, bijvoorbeeld 5 jaar, voor specifieke start-ups. De betreffende agrariërs gaan de opbrengst sparen om die daarna te besteden aan bijvoorbeeld sloop. In Gemert-Bakel richt het experiment op meer dan de lege gebouwen. Ook grond en ruilen volgens de principes van stedelijke herverkaveling zijn in beeld, evenals samen investeren (met nieuwkomers) voor de toekomst.

Hilvarenbeek heeft alle VAB-locaties vastgelegd in het bestemmingsplan. Ondernemers die iets willen, moeten zich melden bij de gemeente. Hilvarenbeek denkt aan het opzetten van een garantieregeling en tijdelijke ontheffing of tijdelijke bestemming. Oss stimuleert zowel de sloop van VAB’s als de bewustwording bij de boer en de agrarische sector. Het buitengebied van Oss is ingedeeld in drie zones met verschillende mogelijkheden voor herbestemmen.

Samen Hart voor de Zaak

In samenwerking met Werkplaats de Gruyter en op vraag van Boxtel, Loon op Zand, Halderberge en Aalst heeft de provincie het initiatief ‘Samen hart voor de zaak’ mee opgepakt. De vier 'praktijken' verschillen onderling maar overal staat hetzelfde probleem centraal: steeds meer lege winkels, waardoor de omgeving zijn aantrekkelijkheid verliest en dat is slecht voor het toekomstperspectief.
Doel van samen hart voor de zaak is dat de partijen samen op zoek gaan nieuw vernieuwing en innovatie van stads- en dorpscentra.

De ervaringen van de 4 'praktijken' voeden een reeks van masterclasses en Brabant brede kennisbijeenkomsten. De eerste daarvan was op 14 december 2016 , de tweede 6 juli 2017en de derde 7 december 2017. Aan de 4 praktijken werken ondernemers, centrummanagers, gemeenten, bewoners en provincie mee, maar ook 150 studenten. Zij gaan vooral op zoek naar innovatieve oplossingen. Niet alleen winkels maar ook andere bestemmingen en zelfs sloop zijn denkbaar.

Zie ook

Reacties (1)

 1. R. van den Berg
  Amsterdam 10-05-2016 20:32 uur

  L.S. gegroet,

  graag zou ik meer informatie ontvangen omtrent welk soort bedrijvigheid er gezocht wordt om mee te helpen de VAB's wederom te bevolken. Mijn partner heeft een kamerplanten import- en distributiebedrijf, en wij zijn erg geintresseerd om haar bedrijf uit te breiden en indien mogelijk, in onze eigen voorraad te voorzien.

  Afhankelijk van het soort bebouwing welke beschikbaar is begrijp ik dat een andere bedrijfsvorm wellicht voorrang krijgt om de proef te steunen, ikzelf ben meubelmaker - in loondienst, vooral doordat de huurkosten in Amsterdam e.o. torenhoog zijn en een werkplaats delen eindigt vaker dan niet in drama -
  wellicht kan dit een passende invulling van enkele B.A.V.'s zijn in verband met de altijd aanwezige geluidshinder van een houtwerkplaats.

  Is er een uitgebreidere lijst van gemeenten welke meedoen aan deze proef ( https://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/ruimtelijke-ordening/leegstand/leegstand-op-het-platteland.aspx )?

  Bij voorbaat onze dank voor Uw medewerking.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.