Conceptidee voor Greentech in Brabant
Conceptidee voor Greentech in Brabant

Greentech Brabant

Greentech Brabant is een transitieprogramma dat past binnen de brede biobased ontwikkelingen in Brabant. Het biedt een ontwikkelplatform waar concrete projecten en samenwerkingsverbanden kunnen worden gerealiseerd op het gebied van biobased grondstoffen en duurzame energie. De provincie geeft samen met de gemeente Boxtel een impuls aan de ontwikkeling van Greentech Brabant. Hiertoe wordt een visie voor Greentech in Brabant ontwikkeld voor het gebied in de driehoek ’s-Hertogenbosch (kennisgebied agrofood), Eindhoven (kennisgebied high tech) en Tilburg.

Creatieve sessie

Gedeputeerden Bert Pauli en Johan van den Hout, burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel (gemeente Boxtel) keken met de creatieve denkers, Maarten Steinbuch, Jacqueline Cramer, Leo Dubbeldam, Rob van Kaathoven, Petra Koenders en Harry te Riele naar de mogelijkheden voor biobased ontwikkelingen in Brabant. Als aftrap gaf Studio Marco Vermeulen een presentatie over de mogelijkheden van Greentech in Brabant. Dit en de wensen en vragen van gedeputeerden Bert Pauli en Johan van der Hout diende als brandstof voor de discussie van de creatieve denkers. Samen kwamen de aanwezigen onder meer tot een aantal inzichten voor Greentech Brabant.

Opschalen in kleinschaligheid

Gedurende het gesprek kwam een interessante optie voor Greentech Brabant bovendrijven, namelijk: ben groot in kleinschalige oplossingen, in de ontwikkeling van kleine units die op grote schaal kunnen worden toegepast. Bij verwaarding wordt snel gezocht naar verwaarding op het hoogste niveau met grote installaties. Maar kun je het niet beter zoeken in opschaalbare kleinschaligheid? Niet door de kleine units groter te maken, maar door deze kleine units breed te verspreiden. Wees een fieldlab voor kleinschalige oplossingen.

Speeltuin, fieldlab, testfaciliteit voor start-ups en innovaties

Ook werd gepleit om van Greentech Brabant een speeltuin voor start-ups te maken, waar onverwachte ontmoetingen plaats kunnen vinden en kennis uitgewisseld wordt. De één gaf aan dat je niet moet verwachten met een democentrum geld te kunnen verdienen, de ander vroeg juist om een vooraf uitgewerkte businesscase. Een mogelijke oplossing die genoemd werd was om te zorgen voor een continu lerende systematiek: begin op een bepaald verwaardingsniveau, wacht niet met de start tot het maximaal haalbare beschikbaar is, maar maak het traject zo dat continu nieuwe kennis en technologie ingeplugd kan worden.

Bepaal de identiteit van van Greentech Brabant

Werk aan de identiteit van Greentech Brabant zorg ervoor dat je uniek bent ten opzichte van wat er al is. Maak plannen en programmalijnen die passen in Brabant en gemeente Boxtel en nodig daar anderen voor uit. Ook andere niches werden genoemd, zoals de techniek van Newfoss om bermgras te verwerken tot waardevolle grondstoffen (o.a. voor eierdozen), cellulose en bewerking van mest.

Hoe nu verder?

De input van de creatieve sessie wordt nu gebruikt om de kansrijke ontwikkelingen zo concreet mogelijk uit te werken tot economisch kansrijke programmalijnen voor Greentech in Brabant. De ontwikkellijnen worden opgenomen in de op te stellen visie voor Greentech Brabant.

Via brabantse-agrofood2020.nl/greentechbrabant kunt u de ontwikkelingen van Greentech Brabant volgen en vindt u meer informatie.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.