Winnaars van Natuur in eigen Hand

Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door Groen Ontwikkelfonds Brabant. In totaal waren er 34 inzendingen. De prijzen werden uitgereikt tijdens de bijeenkomst Natuur in Eigen Hand in De Avenue in Breda.

De winnaars

Ben Vogel - Kloostereind

Kloostereind is een gebied van ruim 5 hectare aan de rand van Helmond. In het gebied is 4 hectare mais vervangen door spelt, 1 hectare mais omgezet naar kruidenrijk grasland, een nestkast voor de torenvalk en een ooievaarspaal gebouwd, zijn knotpopulieren geplant, is een insectenhotel ontstaan en een informatiebord geplaatst.

De jury noemde het “een zicht- en tastbaar project, met veel potentie om mensen te betrekken”.

Ursula Kirchholtes - Medicinaal prairielandschap Zeeland

Kirchholtes is eigenaar van 2 hectare grond in Zeeland. Zij wil hier een prairietuin/landschap ontwikkelen, naar voorbeeld van Piet Oudolf maar dan nog multifunctioneler. Ze wil naast meerjarige groenten ook medicinale planten en nuttige grassen, die veel CO2 vastleggen, kweken.

De jury prees met name de originaliteit en de uitwerking van het idee, het landschapsontwerp en de bereidheid om kennis én eigendom te delen.

Marius Grutters - Maasheggen

Marius Grutters heeft het plan om 10 hectare in het Maasheggengebied bij Oeffelt om te zetten naar natuur en heggen. Hij wil de Maasheggen restaureren en beheren, de biodiversiteit op de graslanden herstellen en akkers en poelen realiseren.

De jury vond het “groots, maar realiseerbaar plan” en getuigen van een “ongekend grote betrokkenheid”. Grutters levert een grote eigen inbreng in de vorm van grond, tijd en kennis. Bovendien brengt zijn initiatief veel mensen in beweging, alleen al tijdens het mede door hem georganiseerde NK Maasheggenvlechten. “De prijs is een beloning voor de inspanningen van Marius en een aanmoediging om zijn droom te realiseren.”

Jury

De jury bestond uit vertegenwoordigers van IVN, Brabants Landschap, Groen Ontwikkelfonds Brabant en provincie Noord-Brabant.

Contact

Winnaars Natuur in Eigen Hand 2019 bekend

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.