Ecodorp in Boekel

Wat is een ecodorp?

Sinds eind jaren ‘60 zijn er wereldwijd ecodorpinitiatieven ontplooid om alternatieve duurzame levenswijzen in de praktijk te brengen. Ecodorpen zijn gemeenschappen met als doel zowel sociaal, economisch als ecologisch duurzaam te zijn. De meeste hebben een omvang van tussen de 50 en 150 personen. Er zijn wereldwijd nu tienduizenden ecodorpen. De meeste zijn aangesloten bij het Global Ecovillage Network (GEN).

Zelfvoorzienende gemeenschap

Het doel in Boekel is realisatie van een woonwijk met 30 tot 36 woningen en een gezamenlijk utiliteitsgebouw uit biobased materialen. Het ecodorp moet zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en water en voor 40% zelfvoorzienend op het gebied van voedsel. Daarnaast is het doel het creëren van een woongemeenschap die dit gezamenlijk aanpakt. Verder worden de technische, sociale en financiële concepttoepassingen extern uitgedragen zodat andere initiatieven voor circulaire wijken hiervan kunnen leren. De provincie stelde subsidie ter beschikking omdat het ecodorp met deze doelen uitvoering geeft aan de thema’s groene groei en water uit het Provinciaal Milieu- en Waterplan

Leven in balans met de natuur

Naast de duurzame huurwoningen zijn er vele voorzieningen in het ecodorp, waaronder een buurthuis, een boomhuttenhotel, eigen voedselvoorziening, eigen energievoorziening, eigen drinkwatervoorziening, ecologische waterzuivering en eigen duurzame ondernemingen. In elk aspect van de woonwijk speelt het gedachtegoed van de circulaire economie een belangrijke rol.

 • In watertanks in de grond wordt 120.000 liter regenwater opgeslagen. Dat water wordt gefilterd en gebruikt voor alle waterbehoeften in de woningen. Circulaire douches moeten 90% water- en 70% energiebesparing opleveren.
 • Er wordt een ecologische zwemvijver gegraven. Waterplanten filteren het water. En het wordt geschikt gemaakt als woonplaats voor libellen.
 • Zonnepanelen produceren stroom dat opgeslagen wordt in accu’s waardoor het ook ’s avonds gebruikt kan worden. Daarnaast willen de leden een kleine windmolen plaatsen.
 • Meerdere huishoudens leasen en gebruiken samen een elektrische auto.
 • Door huurwoningen te bouwen voor een prijs onder de huurtoeslaggrens wordt duurzaam leven toegankelijk voor burgers van iedere inkomensklasse.

Experimenteren

Nieuwe innovaties en (bouw)methodes kunnen getest en gerealiseerd worden omdat Ecodorp Boekel mag afwijken van bepaalde bestaande wet- en regelgeving door de experimentstatus in de crisis- en herstelwet. Daarnaast heeft Ecodorp Boekel nog een extra uitzondering gekregen; er mogen niet-gecertificeerde (bouw)materialen op het terrein getest worden. Het experimenteren levert een risico, dat wil niet zeggen dat de bewoners van het ecodorp over een nacht ijs gaan. De toegepaste materialen en technieken hebben soms al een eeuwenoude ‘track record’, maar worden om bepaalde redenen niet meer of weinig toegepast. Elk duurzaam innovatief materiaal dat bewezen heeft goed te werken, versnelt de circulaire economie.

 

Contact

Ecodorp Boekel

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.