Momenteel levert het Amerwarmtenet via Ennatuurlijk restwarmte van de Amerkolencentrale aan 40.000 huishoudens en 550 bedrijven uit de omgeving Tilburg, Breda en Made.
Om deze warmte verder te verduurzamen, hebben de partijen een werkplan opgesteld dat is gekoppeld aan de samenwerkingsovereenkomst. Daarin spreken zij onder meer af een duurzamer alternatief te vinden voor de Amerkolencentrale. En om duurzame lokale warmtebronnen te ontwikkelen die ook aan het Amerwarmtenet kunnen leveren.

Duurzame oplossingen

Voor wat betreft het verduurzamen van de Amerkolencentrale heeft Ennatuurlijk al afspraken gemaakt met energieleverancier RWE. Zo vervangt RWE vanaf 2018 50% van de kolen door duurzame biomassa. In 2019 moet de centrale op 80% biomassa draaien. Dat bespaart ruim 50% CO2 ten opzichte van individuele cv-ketels op aardgas.
Eerste groot, open warmtenet van Nederland
Daarnaast biedt het contract tussen RWE en Ennatuurlijk ruimte om lokale, duurzame bronnen aan te sluiten op het warmtenet. Dat maakt het Amerwarmtenet het eerste groot open warmtenet van Nederland. Het biedt ondernemers in de regio de mogelijkheid om hun restwarmte te benutten en onderdeel uit te maken van de energietransitie. Ook biedt het kansen voor onderzoek naar andere duurzame bronnen, zoals geothermie.

Uniek

Gedeputeerde Energie Anne-Marie Spierings noemt de samenwerking tussen de partijen uniek: ‘Als provincie hebben wij een enorme uitdaging om onze CO2-emmisies te verlagen. Het Amernet biedt de potentie om daarin een grote slag te slaan. Maar wat ons betreft gaat dit project verder: het is een samenwerking met alle betrokken partijen, ook met de afnemers van warmte. Voor zover ik weet is dat uniek in Nederland. Daarmee krijgt het warmtenet extra draagvlak, dat in deze tijd een voorwaarde is om voort te bestaan.’

Contact

Warmte Amerwarmtenet nóg duurzamer

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.