Werken in de installatiebranche: geen dag hetzelfde

Van warmteopwekking tot aan klimaatinstallaties, heb je het over energieneutrale technische installaties in de gebouwde omgeving en de industrie, dan heb je het over het landelijk opererend bedrijf Kuijpers. Een van oorsprong Brabants bedrijf uit Helmond, maar inmiddels uitgewaaierd over heel Nederland. Vanuit de gedachte ook voor de volgende generaties een schone wereld te willen achterlaten, heeft het bedrijf zich in energieneutrale installaties en duurzame oplossingen verdiept.

Pareltjes

En met succes. De portefeuille van Kuijpers bevat inmiddels de nodige pareltjes. Een mooi voorbeeld: de wko-installatie (warmtekoudeopslag) die de Hermitage in Amsterdam sinds een aantal jaar deelt met de kassen van de Hortus Botanicus, zo’n 400 meter verderop. Het warmteoverschot van de Hermitage stroomt richting de kassen van de Hortus Botanicus en andersom ontvangt de Hermitage de overtollige koeling van de kassen.

Relatief eenvoudig

‘Toch is het niet zo dat we bij elke aanvraag die we binnenkrijgen duurzaamheid als een vereiste zien’, begint Aukje Kuypers te vertellen. ‘Het hangt af van de ambitie van de klant, maar we vinden het wel onze verantwoordelijkheid om klanten op duurzame opties te wijzen. Het mooie van techniek is namelijk dat die opties op een relatief eenvoudige manier doorgevoerd kunnen worden en het niet eens zoveel meer geld kost. Een goed voorbeeld hiervan is de instellingen van de installatie beter af te stemmen op het gebruik. Dit kunnen wij realiseren. Op deze wijze bereiken we voor onze klanten energiebesparingen tot wel 15 procent.

Toenemende vraag

Op zo’n moment levert een duurzame oplossing meteen ook besparingen op. En dat maakt onze opdrachtgevers hongerig naar meer duurzame dan wel energieneutrale installaties. Ook door een strengere wetgeving en handhaving en wellicht een tikkeltje idealisme, meent Kuypers. ‘We krijgen veel nieuwe vragen en dat creëert nieuwe banen. Maar de hamvraag blijft: waar halen we die nieuwe mensen vandaan? Dat is echt een uitdaging.

Gelukkig is dat ook een vraag die de branche en bouwwereld oppakt. Zo loopt er vanuit UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, een opleidingsfonds om 150 statushouders en 100 50-plussers, zij-instromers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, in onze sector aan het werk te krijgen.’

Dynamisch

Een werkveld dat volgens Kuypers overigens erg dynamisch is. ‘Ons werk is constant aan het veranderen. Waar we bijvoorbeeld vroeger een uitvoerend bedrijf waren en echt aan het einde van de keten zaten, denken we nu aan de voorkant mee. Wat dat betreft is techniek bijna belangrijker geworden dan de bouwschil. Dat betekent ook meer met andere disciplines samenwerken en met elkaar op zoek gaan naar oplossingen die werkbaar zijn voor de eindgebruiker. Dat vraagt van onze werknemers andere vaardigheden dan voorheen. Het gaat nu veel meer om leren communiceren en in teams werken.’

En er komen nieuwe taken bij: ‘Zo bieden wij tegenwoordig ook energieadviseurs aan die mensen adviseren hoe ze goed kunnen omgaan met een energiezuinig of -neutraal pand.’

Al met al dus een spannend werkveld. Nu nog op zoek naar de juiste mensen. Van een zo breed mogelijk pluimage. Vrouwen én mannen. Het is wat dat betreft alle hens aan dek.

Meer info: Kuijpers

Contact

Werken in de installatiebranche: geen dag hetzelfde