In Elsendorp krijgen ze alles voor elkaar

Al voordat Buurkracht erbij betrokken raakte, waren de inwoners van Elsendorp vooruitstrevend. Een aantal afgevaardigden ging twee keer op uitwisseling naar een dorp in Italië. Agrariër Henrie van Summeren was erbij, als landbouw en milieu-delegaat. Daar kwam hij met de energietransitie in aanraking. Er gebeurde in een klein dorpje in Zuid-Europa zo veel, daar konden ze in Elsendorp mee aan de slag.

De HAS Hogeschool werd erbij gehaald om een onderzoek op te zetten. De vraag: hoe zouden wij als dorp zelfvoorzienend kunnen zijn? De werkgroep Energiek Elsendorp werd opgezet en een coöperatie volgde. “Je loopt heel snel tegen een gebrek aan kennis, hulp en ondersteuning aan. En er is vaak weinig tijd, want we doen dit allemaal vrijwillig”, aldus van Summeren.
Dit is een vaker voorkomend probleem, wist de Elsendorpenaar. “We wilden hulp, maar kwamen alleen uit bij héle dure mensen. Via-via hoorden we van Enexis over Buurkracht.” Ze gingen samen in zee. Elsendorp was de tweede Buurkracht-wijk in Brabant, op Oss na. En nu is in september in Helmond de honderdste wijk in Brabant een feit geworden.

Grondlegger van de coöperatie

Dat Elsendorp een uitzondering is op het gebied van sociaal ondernemerschap is geen geheim. “We zijn een pioniersdorp”, zegt van Summeren. “Het zit in ons DNA. We proberen elkaar te versterken en we gunnen elkaar alles. Da’s mooi.” Naast de energietransitie waren ze in Elsendorp al eerder bezig met het samen aanpakken van de zorg. Nu ook verzekeringen en afvalcontainers. “En we krijgen het ook allemaal voor elkaar. Let maar op.”

De naam Elsendorp is afgeleid van Pater van den Elsen, een van de grondleggers van de Boerenbond en voorloper van coöperaties zoals wij die nu kennen. Deze traditie zetten van Summeren en zijn dorpsgenoten trots voort. Voor wijken en steden die niet voortborduren op zo’n overlevering is Buurkracht een uitvinding; samen met de buren de energietransitie naar huis brengen.

Heel Elsendorp energieneutraal

“Besparing, ontzorgen en bewustwording staan bovenaan bij Buurkracht”, volgens van Summeren. “Wat kan jij nu zelf al doen? Het lijkt vaak ingewikkeld, maar met wat hulp heb je zo al zonnepanelen op je dak en dubbele beglazing. En dat verdient zich ook nog terug.” Met 82 buren in 4 buurten is er al 35.211 euro per jaar bespaard in Elsendorp. Ook wordt er CO2-uitstoot gecompenseerd voor 20 huishoudens.

Van Summeren heeft zelf 80 zonnepanelen op zijn dak liggen, zijn woning is geïsoleerd, hij heeft dubbele beglazing en het regen- en spoelwater wordt hergebruikt op het land. In een normaal jaar is hij, inclusief bedrijfsvoering, energieneutraal. In 2040 willen ze heel Elsendorp energieneutraal hebben. Of dat gaat lukken? “Met dit tempo gaat het zeker lukken”, aldus pionier van Summeren.

Contact

In Elsendorp krijgen ze alles voor elkaar