Camping De Ossewei zonder gas de zomer in

Negen jaar geleden besluiten Conny en Vincent Kouwenhoven, beiden werkzaam in het onderwijs, hun droom achterna te gaan; het openen van een energieneutrale zorgboerderij en camping. ‘We hebben overwogen naar het buitenland te gaan. Maar uiteindelijk werd het geen “Ik vertrek”, maar “Ik blijf”’, aldus Conny. Ze vinden een prachtige locatie in Achtmaal en openen hier, vier jaar later, camping De Ossewei. 

Van het gas af

Vincent en Conny vatten het plan op om de woonboerderij die op het terrein staat te verbouwen. Duurzaamheid staat hierbij voorop. Conny vertelt: ‘We onderzochten verschillende mogelijkheden om van het gas af te gaan, zoals aardwarmte en zonnepanelen. Maar dit was het allemaal nèt niet.’ Tijdens hun zoektocht naar alternatieven, komen de campingeigenaren in contact met dorpsgenoot René Geerts van Hot Cold Storage (HoCoSto). Geerts heeft een systeem ontwikkeld, waarmee je warmte langdurig op kan slaan en later kan gebruiken. Vincent legt uit hoe het systeem werkt: ‘ Water word door de heatpipes  op het dak door de zon verwarmt. Die warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar opgeslagen in een ondergrondse buffertank. In deze tank blijft het water heel lang op temperatuur. Met deze warmte kan je een woonhuis het hele jaar voorzien van warm water en verwarming.’

Dit systeem spreekt Conny en Vincent aan. En nu ze toch bezig zijn, vragen ze HoCoSto ook te onderzoeken of het mogelijk is om met dit systeem de hele camping warm water te voorzien. Het gaat dan niet meer alleen om het woonhuis, maar ook om de verwarming van het zwembad, en warm water in het sanitair en de keuken van de camping. HoCoSto pakte niet eerder zo’n groot project aan, maar gaat de uitdaging graag aan. Ze ontwerpen een kleinschalig warmtenet, waarmee de hele camping van het gas af kan.

Geen woorden, maar daden

In de daaropvolgende tijd gaan Conny en Vincent samen met HoCoSto aan de slag. ‘We schrokken in eerste instantie wel van de kosten en de beschikbare subsidies waren beperkt, maar daar wilden we ons niet door laten tegenhouden’, vertelt Conny. Het project is dan ook al volop in beweging, als Conny en Vincent worden uitgenodigd op de Klimaattop Zuid in Breda. ‘Enpuls was op zoek naar inspirerende ‘aardgasvrij’ projecten, waar het niet alleen ging over plannen, maar waar al echt dingen gebeurden’, aldus Vincent. Het project op De Ossewei bleek een mooi voorbeeld en daarom ontvangen Conny en Vincent een aanmoedigingsprijs, in de vorm van een bijdrage voor de onrendabele kosten van hun project. Dit financiële steuntje in de rug, maakt dat ze het systeem snel af kunnen bouwen. Afgelopen winter hebben Conny en Vincent hun huis al verwarmd met water uit de put en aankomend kampeerseizoen, zal de hele camping van het gas af zijn.

Feestelijke opening

Op 13 februari komt Annemarie Spierings, gedeputeerde Energie, langs om het eerste duurzame kampeerseizoen feestelijk te openen. Vincent en Conny vertellen: ‘Dat de gedeputeerde langskomt is natuurlijk spannend. Maar het is fijn om te zien dat er zoveel erkenning is voor wat wij hier hebben neergezet. We hopen daarmee anderen in de omgeving, maar vooral onze campinggasten, te inspireren om zelf ook rond te kijken wat er allemaal mogelijk is als het gaat om verduurzaming.’

Contact

Camping De Ossewei zonder gas de zomer in