SPARK Campus ontwikkelt plannen voor groot Makerslab in Brabant

Het lab biedt met ruim 6.000 vierkante meter ruimte om nieuwe technieken als robotica, 3D printers en lasersnijders toe te passen. Ook zullen lezingen, workshops en flexibele werkruimtes en ateliers onderdeel vormen van het concept. Zo ontwikkelt het lab nieuwe ideeën en business voor een meer duurzame en smart gebouwde omgeving. Noord-Brabant is een uitstekende vestigingslocatie voor het lab, aangezien de economie sterk gebaseerd is op technologie, in combinatie met de historie van de provincie als ambachtsregio. Jan Hoskam, wethouder financiën, economie en duurzaamheid van de gemeente ’s-Hertogenbosch: ‘Het makerslab beoogt niet alleen technologie en creativiteit te stimuleren, maar heeft ook geweldige impact op de samenleving. Hier werk je samen aan nieuwe ideeën en vinden mensen elkaar. Juist dit aspect spreekt de gemeente bijzonder aan om dat hier te realiseren.’

Goed voor de concurrentiekracht

‘Met het lab willen we nieuwe partijen bij SPARK betrekken. Bedrijven uit verschillende sectoren, zoals ict, logistiek en energie, gaan daar met de bouwsector werken aan vernieuwing en vergroening. Ook zelfstandigen en ontwerpers kunnen daaraan bijdragen. Dat is goed voor de concurrentiekracht van het bedrijfsleven en daarmee voor de werkgelegenheid in Brabant’, aldus Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant.

Open lab voor iedereen

Het XL-lab werkt met abonnementen, waardoor de laatste technologie zeer toegankelijk en voor alle leden beschikbaar is. Jong en oud, start up of grote bedrijven kunnen allen gebruik maken van het lab. Juist deze diversiteit van mensen en de betrokkenheid van zowel overheden, onderwijsinstellingen als bedrijfsleven, is een voorwaarde voor de succesvolle ontwikkeling van een dergelijk makerslab. Het netwerk van SPARK Campus en de steun van haar founding fathers biedt een kans innovatie een ‘boost’ te geven.

Makersbeweging in opkomst

De makersbeweging, sterk in opkomst in zowel de Verenigde Staten als in Nederland, heeft een spin-off naar de stedelijke economie, het creatieve klimaat en de aansluiting tussen onderwijs en praktijk. De beweging stimuleert, mede dankzij verschillende technieken en tools, de mogelijkheid zelf producten te maken, te ontwerpen en ideeën te ontwikkelen.

SPARK Campus is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s-Hertogenbosch, Hogeschool Avans, TU/e en Heijmans.

Meer info: www.sparkcampus.nl

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.