Het Europees Investeringsfonds en de provincie investeren in snelgroeiende bedrijven

De provincie ontwikkelt een financieringsplan gericht op groeibedrijven en een onderdeel daarvan is de oprichting van een mkb-plusfaciliteit. Het Europees Investeringsfonds heeft nu toegezegd de investering van de provincie in participaties in bedrijven te willen verdubbelen met € 30 miljoen. De provincie is in gesprek over aanvullende bijdragen van de rijksoverheid en van de Europese Investeringsbank.

De grote publieke investeringen moeten private partijen als banken en pensioenfondsen over de streep trekken om meer te investeren in het bedrijfsleven van Brabant. Gedeputeerde Economie en Internationalisering, Bert Pauli: ‘De samenwerking met het Europees Investeringsfonds is een belangrijke stap naar meer financiering voor veelbelovende groeibedrijven. Door verschillende publieke bijdragen samen te brengen, creëren we vertrouwen bij investeerders. De verwachting is dat met de bijdrage van marktpartijen € 600 miljoen beschikbaar komt voor het bedrijfsleven in Brabant.’

Te weinig geld voor groei

Uit onderzoek van de provincie blijkt dat mkb-ondernemingen die snel willen groeien moeilijk aan financiering kunnen komen. Bestaande fondsen van overheden voorzien in financiering tot € 5 miljoen en richten zich vooral op startende bedrijven. Private investeringsfondsen en banken kunnen slechts beperkt voorzien in grote bedragen risicokapitaal. Hierdoor blijft het groeitempo en de concurrentiekracht van enkele zeer kansrijke bedrijven achter, onder andere in hightech, medische technologie en farmacie. Tweederde van de fondsmanagers actief op de Brabantse markt geeft dan ook aan dat een nieuwe financieringsmogelijkheid gewenst is.

Financiering voor scale-ups

De provincie wil met de mkb-plusfaciliteit deze lacune op de financieringsmarkt dichten. Zij investeert zelf € 60 miljoen in de faciliteit. De provincie is in gevorderde gesprekken met de rijksoverheid over eenzelfde bijdrage. Met de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds wordt gesproken over een verdubbeling van deze bijdrage uit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). De samenwerkingsovereenkomst die vandaag is getekend, maakt hiervan onderdeel uit. De provincie wil met de investeringen bedrijven voorzien van leningen en participaties van ongeveer € 10 tot € 30 miljoen. Bedrijven kunnen hiermee een nieuwe fabriek bouwen of grootschalig gaan produceren, waardoor zij hun product sneller op de markt kunnen brengen. Verwacht wordt dat jaarlijks 4 tot 6 bedrijven na zorgvuldige toetsing in aanmerking komen voor financiering.

Economische groei

De provincie richt zich op innovatieve ondernemingen die potentieel een grote bijdrage kunnen leveren aan economische groei. Zij hoopt deze bedrijven met de faciliteit aan te kunnen trekken en te behouden voor Brabant. Geschat wordt dat de investeringen 600 banen per jaar kunnen opleveren. Het merendeel van de deelnemende bedrijven gaat groeien en winst maken. Zij kunnen daardoor leningen op termijn met rente terugbetalen of de fondsmanager verkoopt de aandelen met winst. De investeringen vloeien zo weer terug in het fonds, waardoor het kapitaal steeds weer opnieuw kan worden geïnvesteerd.

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.