“De F-35 is een vliegwiel voor de innovatiekracht van Brabant. De komst van de F-35 levert nieuwe banen op en is goed voor het innoverend vermogen van Brabant. Het is een sleutelinvestering waar veel toeleveranciers van zullen profiteren. Denk aan alle onderhoudswerkzaamheden, maar ook de ontwikkeling van nieuwe technieken en materialen, zoals composieten en coatings uit de luchtvaartindustrie en automotive-sector”, aldus gedeputeerde Bert Pauli (Economie en Internationalisering).

Onderhoud in Woensdrecht

Nederland neemt in totaal 37 F-35 toestellen af. De eerste toestellen worden in 2019 gestationeerd in Leeuwarden; 3 jaar later wordt de vliegbasis Volkel bij Uden in gebruik genomen. Een speciaal onderhoudscentrum op het Logistiek Centrum Woensdrecht start in 2019 met het motorenonderhoud aan de F-35 voor de Europese regio. Hier wordt de aanwezige kennis van F-16 ingezet voor onderhoud van de F-35 motoren.

Economisch effect F-35

Met een investering van € 88 miljoen maken het Rijk en de provincie Noord-Brabant deze faciliteit mogelijk. De provincie heeft hiervoor een lening van € 22 miljoen verstrekt. De verwachting is dat de komende jaren de F-35 4 tot 5 duizend hoogwaardige banen oplevert. Niet alleen vanwege de reparaties van losse motoronderdelen, maar ook door logistieke activiteiten en banen die ontstaan uit spin-offs.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan tientallen bedrijven baat hebben bij de komst van de F-35. Er zijn al voor € 15 miljard tot € 20 miljard aan onderhoudscontracten ondertekend. Het bedrijfsleven, kennis- en onderzoeksinstellingen werken samen aan innovaties voor de F-35. Vooral hightechbedrijven kunnen profiteren van de F-35 innovaties. Het toestel kan nieuwe verbindingen realiseren tussen de Brabantse topsectoren en regio’s.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.