Fotonische chip

Toonaangevende bedrijven en wetenschappers van over de hele wereld reizen af naar Brabant. Zij praten over hoe zij de technologie van geïntegreerde fotonica een stap verder kunnen brengen. De deelnemers spreken over de ontwikkeling van de nieuwste generatie chips op basis van fotonica en toepassingen daarvan. Zij kijken daarbij vooruit naar 2030 en verder. Bedrijven die werken aan de nieuwste technologie voor  onder andere telecommunicatie, medische apparatuur en ruimtevaart lichten in besloten bijeenkomsten toe welke producten zij tegen die tijd verwachten te ontwikkelen. Wetenschap en de chipindustrie geven aan wat voor onderzoek en investeringen daarvoor nodig zijn. De route naar deze gedeelde toekomstvisie, een zogenoemde roadmap, wordt de uitkomst van de conferentie. AIM Photonics Academy en Photon Delta organiseren deze International Roadmapping Conference Photonics.

Brabant koploper in fotonica

Het is breed erkend dat Nederland en met name Brabant, Overijssel en Gelderland wereldwijd een voorsprong heeft in het ontwikkelen van deze sleuteltechnologie en in de productie van chips. Jarenlang is geïnvesteerd in de onderzoeksfaciliteiten van de Technische Universiteit Eindhoven. Resultaat van deze inspanningen is het uniek kenniscluster Photon Delta. Dit initiatief verbindt onderzoekers met het hightech bedrijfsleven en investeerders. In Eindhoven alleen houden zich al ongeveer 160 bedrijven bezig met fotonica. De provincie ondersteunt en helpt het midden- en kleinbedrijf bij het verkrijgen van voldoende financiering en het vinden van partners in binnen- en buitenland.

Fotonica is meer dan telecommunicatie

Met de komst van augmented reality (zoals Pokemon Go) en het Internet of Things worden in de toekomst miljarden apparaten verbonden met internet. Deze nieuwe generatie chips maakt mogelijk dat de sterk groeiende datastromen snel verwerkt kunnen worden. Fotonica wordt ook op andere gebieden steeds belangrijker. Biowetenschappers kunnen met behulp van deze optische technologie kanker in een vroeg stadium opsporen en DNA sneller in kaart brengen. Of slimme sensors monitoren de normen van luchtkwaliteit en klimaatverandering.

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links