Het brengt polyfone muziek uit de 15e en 16e eeuw ten gehore op een aansprekende, kwalitatief hoogstaande en historisch verantwoorde wijze. Capella maakt voorstellingen die een cross-over zijn tussen cultuur en erfgoed. De provincie Noord-Brabant geeft het ensemble een eenmalige subsidie van 160.000 euro. Hiermee kan Capella Pratensis zich in 2019-2020 verder ontwikkelen tot een volwaardig professioneel ensemble.

Verbetering

De afgelopen 2 jaar heeft Cappella Pratensis naast de reguliere activiteiten gewerkt aan een plan voor verbetering, naar aanleiding van de verbeterpunten die de adviescommissie constateerde.
Cappella Pratensis ontwikkelt zich daarmee tot een stevige en aantrekkelijke samenwerkingspartner voor collega-instellingen - zowel wat betreft inhoud, expertise en menskracht, als financieel - en een ensemble dat initiatief neemt voor nieuwe projecten en coproducties. Daarnaast maakt kennisoverdracht over polyfone muziek aan een jongere generatie zangers onderdeel uit van het plan, zodat dit Zuid-Nederlandse erfgoed niet verloren gaat.

Eenmalig

Het ensemble krijgt ook bijdragen van de gemeente ’s-Hertogenbosch, bedrijven en private fondsen om de continuering van Cappella Pratensis te garanderen. De ondersteuning door de provincie is eenmalig en biedt de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot een stevige en meer professionele culturele organisatie. Het geld is niet bestemd voor de exploitatie van het ensemble. Omdat het gezelschap werkt op het snijvlak van cultuur en erfgoed, komt de subsidie voor 50 % uit beide begrotingen.
Met de ontwikkeling die Capella Pratensis met dit plan gaat doormaken, moet de organisatie het perspectief op een succesvolle aanvraag voor ondersteuning voor de nieuwe kunstenplanperiode (2021-2024) vergroten.

Expertise

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Op het gebied van polyfone muziek uit de 15e en 16e is Cappella Pratensis enig in zijn soort in Brabant, zelfs in heel Nederland. Dat bijzondere karakter maakt het relatief kleine gezelschap tevens kwetsbaar. Zonder ondersteuning dreigt deze unieke expertise nu te verdwijnen. En dan komt dit bijzondere geluid nooit meer terug, ook niet op de lange termijn. Voor ons was dat een reden om te kijken of we het ensemble op deze manier een steun in de rug kunnen geven. Ik ben blij dat dat gelukt is.”

Contact

Provincie steunt Capella Pratensis

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.