Geschiedenis Centrum Oudenbosch

De Congregatie der Broeders van Oudenbosch werd in 1840 te Oudenbosch gesticht. Het opvallende gebouwencomplex, waarin onder meer een jongensinternaat huisde, werd in 1865-1866 gebouwd. De gebouwen van Saint Louis staan aan een langgerekt plein dat uitkomt bij de bijbehorende kapel. In het interieur van de kapel zijn monumentaal stucwerk en cassetteversieringen te zien.

Naast de kapel getuigt ook het klooster van het rijke Roomse leven in Brabant. Het klooster van Sint Anna was een vrouwenklooster en is gelegen naast de basiliek van Oudenbosch. De zusters hielden zich bezig met het onderwijs en met wijkverpleging. Er was een school en een weeshuis aan het klooster verbonden. In 1994 werd het klooster door de zusters verlaten. Het kreeg een nieuwe bestemming als raadszaal en bibliotheek.

Doel en planning

Samen met de gemeente, eigenaar van Sint Anna en de Mariaschool, het bouwbedrijf Van Agtmaal, eigenaar van de kapel Saint Louis, en de woningbouwcorporatie Woonkwartier, eigenaar van de Mariabouw, stelde de provincie een Ontwikkelkader op voor het centrum van Oudenbosch. Het kader betreft een geplan voor de diverse leegstaande gebouwen in het centrum. De gemeente wordt na de herontwikkeling eigenaar van het cultureel en educatief centrum dat gehuisvest wordt in en rond de kapel Saint Louis. Woonkwartier neemt de sociale huurwoningen af in onder meer de Mariaschool. Van Agtmaal ontwikkelt een aantal woningen en appartementen voor de vrij sector, onder andere in het rijksmonument Markt 68. Daarnaast krijgt de gehele openbare ruimte een opwaardering.

De herbestemmingen en de opwaardering van de openbare ruimte zullen de aantrekkingskracht van het centrum van Oudenbosch, ook wel Klein Rome genoemd verder vergroten: de gemeente mikt daarom ook op een toename van het aantal toeristen.

Contact

Centrum van Oudenbosch