Het gaat om het Hoofdgebouw, het U-gebouw, het Ketelhuis en de Brandweergarage. Heeft u interesse in zo'n unieke plek? Dan kunt u op deze pagina de selectieleidraad downloaden. De benodigde formulieren en achtergrondinformatie vindt u in de bijlagen onderaan deze pagina.

Doel en planning

De provincie Noord-Brabant is sinds 2013 eigenaar van zes gebouwen en 3 hectare grond. De gemeente Oisterwijk bezit de overige 8 hectare en ontwikkelt hier woningen onder de naam KVL-West. Een deel van de historische panden is al opgeknapt, de rest volgt stap voor stap. De herbestemming gebeurt binnen het concept ‘Ambachtsplaats voor CreativiTijd’. Ondernemers die oude en nieuwe ambachten uitvoeren, passend bij de authenticiteit en geschiedenis van het complex, vestigen zich op KVL. Er zijn al diverse bedrijven actief zoals Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), bakkerij Bij Robèrt, Danserswijk, House of Leisure en Visit Brabant. Daarnaast zijn er tal van bedrijven gericht op de vrijetijdseconomie en ICT. Ook is er het bedrijfscafé Kafé Van Leer, voor koffie en thee, bedrijfslunches, evenementen en vergaderingen. Een overzicht van alle bedrijven staat op www.leerfabriekkvl.nl. De provincie wil de panden van KVL tussen 2018 en 2020 in goede staat overdragen aan een nieuwe eigenaar.

Geschiedenis van het complex

Het KVL-complex was ooit een van de grootste leerfabrieken van Europa. Het bestaat uit zeven gebouwen, zoals een ketelhuis, kantoorgebouw en magazijn. Rondom het complex ligt 11 hectare grond. De gebouwen zijn grotendeels opgetrokken uit rode en oranje bakstenen in een architectonische stijl die doet denken aan het traditionalisme. KVL heeft een cultuurhistorisch belang. Het vertegenwoordigt een vroege, sociaaleconomische ontwikkeling: de opkomende leerindustrie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het complex geeft een goede indruk van de functionele opzet van een kleine, compacte leerfabriek uit het begin van de twintigste eeuw.

Geschiedenis van Leerfabriek

In oktober 1916 richtte Chris van der Aa de NV Lederfabriek Oisterwijk op. In 1932 kreeg het bedrijf de titel ‘koninklijk’ en werd zo Koninklijke Verenigde Leder Oisterwijk. De fabriek was en is een begrip in de regio. KVL bood werk aan enkele honderden arbeiders uit Oisterwijk en omgeving. Er waren veel eigen voorzieningen zoals een eigen brandweer en voetbalclub. KVL maakte bijzonder leder van hoge kwaliteit. Eind jaren vijftig ontwikkelde KVL een speciale techniek om lakleer te maken. Het Oisterwijkse lakleer werd wereldberoemd. In de jaren zeventig zet de concurrentie voor KVL goed door. Leder wordt steeds vaker in het buitenland gemaakt. Ook wordt leder in producten zoals schoenen meer en meer vervangen door andere materialen. Uiteindelijk kan KVL de broek niet meer ophouden. In 2000 sluit de fabriek haar deuren.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt een hoop op het terrein van KVL Oisterwijk. Wilt u op de hoogte blijven? Kijk dan regelmatig op leerfabriekkvl.nl of volg Leerfabriek KVL via Twitter, @leerfabriekkvl.

Zie ook