Geschiedenis van de gebouwen

Het Bergosscomplex was een tapijtfabriek. Op het terrein resteren nog drie karakteristieke objecten uit die tijd: het hoofdgebouw, de kantoorvilla die ooit directiekantoor was en een gevel met zaagtandvormige sheddaken met staalconstructie. De kantoorvilla dateert uit 1856 en is ontworpen door architect Oscar de Leeuw. De sheddaken zijn het laatste restant van de immense fabriek die er ooit stond. Het terrein meet in totaal 5 hectare. Al in de jaren ‘90 werd gestart met de herontwikkeling. Op een deel van het terrein staat nu een woonwijk, in het hoofdgebouw is een hotel gevestigd.

Geschiedenis van Bergoss

Bergoss werd in de tweede helft van de 19e eeuw opgezet door Daniel van den Bergh. De fabriek ontstond uit een watten- en kapokfabriek, een zogenoemde wattenmolen. De fabriek was een icoon voor de maakindustrie van Brabant. Hier werden grote en bekende tapijten geweven. Ruim 120 jaar lang verschafte Bergoss werkgelegenheid in de regio Oss. Totdat het in 1982 failliet ging na stakingen, financiële problemen en een overname door concurrent Desseaux. Een van de stakingen bij Bergoss, in 1973, werd geleid door de toenmalige Socialistische Partij (SP). De wortels van deze politieke partij zijn dan ook te herleiden tot de tapijtfabriek.

Doel en planning

De provincie investeert 800.000 euro in de kantoorvilla en 1,1 miljoen in de herontwikkeling van de sheddaken. De kantoorvilla is inmiddels gerenoveerd tot een indrukwekkend gebouw aan zowel binnen- als buitenkant en wordt geheel verhuurd als kantoor aan diverse partijen. De sheddaken, waarvan nu alleen de dakspanten en de gevels nog staan, worden herbouwd. De gevels en de staalconstructie worden opgenomen in het ontwerp. De gemeente is in overleg met projectontwikkelaars voor een goede herbestemming. Er is eind 2015-begin 2016 onder regie van de gemeente een tenderprocedure gehouden, waarbij ook de provincie betrokken was. Deze had als resultaat dat een consortium van twee projectontwikkelaars aan de slag is gegaan met de uitvoering. Dat project is nu tijdelijk opgeschort om een betere afstemming te krijgen met binnenstedelijke ontwikkelingen in Oss.

Contact

Bergosscomplex