GRUTS (Brabants voor 'trots' en met een associatie naar 'jong grut') is een programma waarin de provincie studenten (mbo, hbo, en wo) betrekt om mee te denken over nieuwe bestemmingen voor oude erfgoedlocaties. Dit zijn bijvoorbeeld juridische studenten, studenten bouwkunde, vastgoed & makelaardij, biologie maar ook software ontwikkeling en marketing & communicatie. De provincie zet jongeren in omdat zij met hun frisse blik vaak vernieuwende inzichten kunnen bieden en dus een erg waardevolle bijdrage kunnen leveren aan herontwikkeling van erfgoed.

GRUTS doet gave projecten met oude panden. Zoals ze zelf zeggen: "Ouwe meuk is kei leuk". Tijdens een stage werken studenten mee aan het herbestemmen en verder brengen van materieel erfgoed. Daarmee is het voor de studenten een living lab experience met veel vrijheid en verantwoordelijkheid: de producten die zij opleveren worden daadwerkelijk gebruikt. Voorbeelden van erfgoedcomplexen waar jongeren bij betrokken zijn: Dongencentrale (o.a. website gebouwd en herbestemming van de vervallen dienstwoningen), klooster Mariënburg (conceptontwikkeling), het MOB-complex, Catharinadal (concept en ontwerp producten) en Fort Sabina (herbestemming botenloods). Het project KVL is succesvol afgerond, de studenten hebben het pand Leerlokaal voor de sloop behoed en er een herbestemming en een nieuwe eigenaar voor gevonden.

Bekijk de filmpjes die GRUTS maakte over de Lancering van GRUTS en Trots op Erfgoed waarin GRUTS-studenten jou de trots van de verschillende erfgoedlocaties laten zien

Meer info vind je op www.gruts.nl en hun Facebookpagina.

.

Contact

GRUTS: jongeren en erfgoed