Ruimdenkers gezocht!


In dit onderzoek kijken we vooruit naar 2050 en wordt de toekomst van Brabant onderzocht en ontworpen. Het thema 'Ruimdenkers gezocht' werd afgetrapt op Dutch Design Week 2024. Meningen, verhalen, video's en interviews komen op deze plek samen.

De ruimte in Brabant staat onder hoogspanning. Zo willen we meer ruimte voor woningen, bedrijven laten groeien en zijn er uitdagende plannen voor duurzame energie, natuur en water. Maar groter wordt Brabant niet.

Wat doe je dan? Als je eigenlijk drie keer zoveel ruimte nodig hebt? Dan moet je kijken hoe het anders kan. Buiten de gebaande paden, door in oplossingen te denken en te vernieuwen. Want daar zijn Brabanders goed in!

Ruimdenkers

En dus begon Brabant Ontmoet op Dutch Design Week een zoektocht naar Ruimdenkers. Het publiek werd gevraagd om mee te denken over het Brabant van 2050, waarbij slim omgaan met de ruimte voorop staat. Kun je bijvoorbeeld van een boerderij een flat maken? Of in plaats van een kopje suiker, een voorraad energie halen bij je buurman? En is het mogelijk om ergens te wonen waar je eigenlijk de deur niet meer uit hoeft?

Spotcasts

In zogenoemde 'spotcasts', belevingsboxen, was te zien dat we in Brabant al verder zijn dan je denkt als het gaat om innovatieve oplossingen voor de ruimte.

Dichtbijheid

In Eindhoven bijvoorbeeld wordt het gebied rondom het station compleet veranderd. Nu wonen er 200 mensen, straks 15.000! Dat vraagt om creativiteit in de ruimte:

Jenga

Landbouw kost ruimte, maar wat als je dat op 1 hectare kunt doen in plaats van 24 hectare? Door slim te stapelen is er veel mogelijk, een soort Jenga dus:

Landschatten

Dat Brabanders innovatief zijn, dat is eigenlijk niks nieuws. Ook in vroegere tijden waren Brabanders al creatief en vernieuwend. Kunnen we iets leren van toen voor het Brabant van de toekomst?

Hub

Stel: je hebt net honderden zonnepanelen op het dak van jouw bedrijf geplaatst en dan blijkt dat je helemaal niet kan worden worden aangesloten op het stroomnet, want dat is vol. Wat doe je dan? Marco van Geel uit Hapert bedacht samen met zijn buren op het bedrijventerrein een oplossing:

Vodcasts

Een aantal van de interessante gesprekken gevoerd op Dutch Design Week hoor je terug in onderstaande vodcasts (podcast met video). Dit alles onder het motto: een kwartiertje ruimdenken, met presentatoren Tiemen Smit en Jeroen Mulder.

Lianne van Genugten

Wat als je zelf een boerendochter in Van Gogh National Park bent en jouw man is chefkok? Dan begin je een restaurant op het boerenbedrijf, of beter gezegd: een circulair gastronomisch bedrijf.  Vaderland heet het restaurant van Lianne van Genugten. Op Dutch Design Week vertelde zij over de achtergronden.

Rolf Vonk

Of wat dacht je van Rolf Vonk, hij zag Van Gogh Nationaal Park en een bedrijventerrein, met daar tussenin de snelweg A50. En hij dacht, wat als we het Nationaal Park over de snelweg naar het bedrijventerrein toe kunnen trekken? Met dat idee ging hij aan de slag:

Ad Vlems

Waar veel mensen van dromen, duurzaam en samen wonen, heeft Ad Vlems het gewoon gerealiseerd. Tegen de stroom in bouwde hij Ecodorp Boekel. En zo'n dorp realiseer je niet zomaar. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen? En hoe heeft het zijn leven bepaald? En wat kunnen anderen met zijn ervaringen? En hoe gaat het Ecodorp zich verder ontwikkelen? Daarover gaat het gesprek met Ad Vlems:

Lucas de Man

Als je kijkt naar de noodzaak om compleet regeneratief te bouwen, is het 5 over 12. Aldus Lucas De Man, creatief leider van de Embassy of Circular & Biobased Building. Dat heeft cynisch genoeg ook voordelen, volgens De Man. “De noodzaak is inmiddels namelijk evident. Maar qua oplossingen die worden uitgevoerd, staan we maatschappij-breed nog in het begin.”

En zo werden er nog veel meer mooie gesprekken gevoerd, nieuwe ideeën vergaard en tussen de enorme hoeveelheid creativiteit en innovatie echte Ruimdenkers gevonden. Maar we zijn nog lang niet klaar! Denk jij nog mee?


Contact Brabant Ontmoet

Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.