Samenwerking en innovatie als kans voor landelijk gebied
De wensenlijst voor het landelijk gebied in Brabant is groot. Een schone bodem en water, maar ook genoeg water in droge tijden. En een fijne plek om te leven natuurlijk, met de natuur vlakbij. En ook voor duurzame landbouw is ruimte nodig. En de ruimte in Brabant is natuurlijk niet oneindig. Hoe bouwen we aan een leefbare provincie van de toekomst? Brabant Ontmoet hoorde goede ideeën en kansrijke initiatieven.
Brabant Ontmoet ging een half jaar lang op verkenning om uit te vinden waar nou precies de Kansen voor Brabant liggen. En dat gebeurde op een logisch moment: zowel in Den Haag als in Brussel waren net nieuwe parlementen aangetreden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, met sterk veranderde politieke verhoudingen en spelregels.
Marieke Moorman is burgemeester van Land van Cuijk. Je zou het misschien niet zeggen, maar dat is in oppervlakte de grootste gemeente van Brabant. Een gemeente midden in het landelijk gebied. Ook al zijn de opgaven die er liggen groot, Moorman roemt de kansen die er liggen voor samenwerking:
Water
Als we nou eens inzoomen op water, lucht, landbouw en natuurherstel. Waar liggen dan de Kansen voor Brabant? Water om te beginnen, en om precies te zijn genoeg water in droge tijden. Misschien denk je: water? Daar hebben we nu toch juist best veel van met alle regen van de afgelopen maanden? Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, kijkt naar de lange termijn, naar periodes met veel en tijden met weinig water. Hij ziet in samenwerking met gemeente en provincie een grote kans:
Lucht
Maar met samenwerking alleen, kom je er niet. Kijkend naar schone lucht, dan is dat een uitdaging waar we in Brabant op een innovatieve manier tegenaan kijken. Neem het bedrijf Carbyon uit Eindhoven, dat machines bouwt om CO2 uit de lucht te halen. Te veel CO2 zorgt voor opwarming van de aarde en dus voor klimaatverandering. Carbyon heeft daar iets op gevonden:
De provincie kan dus met Europees geld ondernemers helpen die ideeën en producten ontwikkelen. En da's ook een mooie kans.
Innovatie komt ook terug als het gaat over landbouw. Het Brabantse bedrijf Fiber Foods bijvoorbeeld bedacht vlees dat deels dierlijk is en deels uit jackfruit bestaat. Hybride vlees dus eigenlijk. Een mooie brug tussen dierlijk en plantaardig voedsel dus. Inez van Oord van het bedrijf heeft een missie:
Hagar Roijackers is gedeputeerde Natuur van de provincie Noord-Brabant. Zij wordt enthousiast van het verhaal van Inez, en zij ziet grote kansen in het natuur inclusief boeren.
Directeur Jos van den Broek van Brabant Kennis ziet ook kansen in meer plantaardig en minder dierlijk eiwit. Al vindt hij wel dat hier echt keuzes in moeten worden gemaakt.
Landbouw en natuur zijn volop aanwezig in het Brabantse landelijke gebied. En ook lijken die twee elkaar wel eens te bijten, hier liggen ook kansen om deze twee samen te laten gaan. Wethouder Sidney van den Bergh van Oss ziet uitdagingen, maar ook kansen:
Die verbinding tussen landbouw en natuur, die wordt ook gezien door Joris Hogenboom, directeur bij Brabants Landschap. Hij vindt dat we er al lang over praten, en dat het nu tijd is om de handen uit de mouwen te steken.
Wat alle voorgaande Brabanders gemeen hebben, is een constructieve blik op de toekomst. Waarbij het samen doen centraal staat. Die conclusie wordt ook getrokken door Saskia Boelema, gedeputeerde water en bodem in Brabant:
De toekomst van het landelijk gebied in Brabant ligt dus onder meer in het vinden van innovatieve oplossingen en de wil van partners om er samen de schouders onder te zetten. Als dat lukt, dan ziet die toekomst er zonnig uit.
Contact Brabant Ontmoet
Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.