De ideale Brabantse stad van de toekomst is dichterbij dan je denkt


Brabant is een behoorlijk drukke provincie en de komende jaren wordt het, zeker in de steden, alleen maar drukker. En groter wordt Brabant niet, dus als we meer willen in onze provincie, dan zijn scherpe keuzes nodig om de groei van steden voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen, bereikbaarheid, de economie, energie of water en natuur.

Het ideaalbeeld: duurzame steden, met een prettige leefomgeving, genoeg betaalbare woningen, en ook nog voldoende plek voor bedrijven. En liefst met alle faciliteiten in de buurt, en gemakkelijk bereikbaar. Hoe gaan we dat als Brabant voor elkaar krijgen? De ruimte is beperkt, de wensen zijn groot. Volgens Paul Depla, burgemeester van Breda, kan zijn stad maar ook Brabant enorm profiteren. Er liggen zeker kansen volgens hem:

Bouwen dus in de beperkte ruimte die er is, dat is hard nodig. Toch zijn er in de afgelopen jaren bijvoorbeeld in de buurt van stations in de steden al mooie projecten neergezet, waar wonen en werken vaak samengaan met openbaar vervoer op loopafstand. Denk aan Strijp S in Eindhoven en de Spoorzone in Tilburg. Dat kunnen we in Brabant op meer plekken doen, denkt wethouder Sidney van den Bergh uit Oss. Maar er is wel lef voor nodig om dat voor elkaar te krijgen:

Nieuwe woon- en werkplekken maken langs het spoor dus. Zijn er beren op de weg? Natuurlijk. Want je kunt wel bouwen in de buurt van het spoor, maar ondertussen rijden er wel treinen met gevaarlijke stoffen over datzelfde spoor. Gedeputeerde Wilma Dirken van Brabant ziet hier toch mogelijkheden:

Vooral Eindhoven gaat de komende jaren enorm groeien. Oorzaak: de  high tech industrie die een grote vlucht gaat nemen. Veel banen, veel nieuwe Brabanders die in de high tech werken, en die ook graag in de buurt van hun werk willen wonen natuurlijk. Het kabinet, de provincie en de regio Eindhoven hebben miljarden beschikbaar gesteld om dat voor elkaar te krijgen. Niet alleen Eindhoven, maar grote delen van Brabant gaan daarvan profiteren, als het aan burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven ligt:

Woningen bouwen is één, zorgen dat die woningen goed bereikbaar zijn is twee. En dus moet ook daar veel in gebeuren in Brabant. Gedeputeerde Wilma Dirken van de provincie Noord-Brabant wil mobiliteit niet los bekijken, maar integraal. Zij ziet kansen in de manier waarop hier in Den Haag tegenaan wordt gekeken:

Maar hoe ziet zo'n integrale aanpak er dan uit? In het spoorgebied van Eindhoven worden plannen gerealiseerd voor een centrum waar het fijn wonen, werken, reizen is:

Wonen in het Eindhoven van de toekomst dus. Niet alleen werknemers van High Tech bedrijven moeten een plek krijgen, we zien ook dat er steeds meer ouderen in Brabant wonen. Zij hebben vaker zorg nodig én ze hebben specifieke wensen op woongebied. Yvonne van Mierlo, bestuurder bij woningcorporatie Brabantwonen, ziet kansen in het slim combineren van  wonen en zorg:

Dat Brabant een slimme regio is, dat weten we natuurlijk al lang. Voorbeelden hiervan zijn er te over. Op Dutch Design Week werd ook weer veel voorbeelden getoond van slim design. Bijvoorbeeld studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, die een auto hebben ontworpen waarvan alle onderdelen helemaal recyclebaar of herbruikbaar zijn.

De auto van de toekomst dus, die wordt gewoon bedacht en ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Of dit exemplaar ook op de weg komt? We gaan het zien!

Dat de Brabantse steden de komende jaren een metamorfose ondergaan, dat is duidelijk. En ondanks de uitdagingen die er liggen op het gebied van wonen en mobiliteit, merk je bij het verkennen van kansen veel  energie in Brabant om te bouwen aan die leefbare, duurzame, bereikbare stad van de toekomst.


Contact Brabant Ontmoet

Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.