Innovatie: Brabants talent dat keihard nodig is
Wat hebben de besluiten in Den Haag en Brussel eigenlijk met Brabant te maken? Zeker is dat er veel is veranderd met de komst van nieuwe parlementen medio 2024 in Den Haag en Brussel. Tijd voor Brabant Ontmoet om nou eens niet naar uitdagingen te kijken die er zijn, maar vooral naar de kansen voor onze mooie provincie. Hoe maken we Brabant nóg mooier en nóg beter? Een zoektocht dus naar Kansen in Brabant:
Brabant Ontmoet ging een half jaar lang op verkenning om uit te vinden waar nou precies die Kansen voor Brabant liggen.
Op verschillende evenementen, zoals o.a. de Koningshoeven Ontmoeting in Tilburg, de Prinsjesdagborrel in Den Haag, de Jongerentop in Eindhoven en de consultatie van het comité voor de Regio’s in Brussel sprak Brabant Ontmoet met mensen die kansen zien. En kansen voor Brabant, die zijn er volop, zo blijkt.
Laten we buiten Brabant beginnen: in Brussel. Daar sprak Brabant Ontmoet met Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde in Brabant voor Economie, Talentontwikkeling en Financiën. Hij ziet kansen voor Brabant in Europa:
Een oude bekende van Brabant, hij was eerder gedeputeerde in Brabant en oud-staatssecretaris van defensie is Bredanaar Christophe van der Maat. Hij zoomt in op Den Haag: het kabinet op koers houden als het gaat over innovatie, dat ziet hij als een kans:
Brabanders zijn trots op hun innovatieve aard, maar daarmee alleen gaan we het niet redden als provincie. We hebben een vooraanstaande positie in Nederland, in Europa en zelfs in de wereld. Wat moet Brabant doen om een topprovincie te blijven?
Ruben Brekelmans, minister van defensie en inwoner van Oisterwijk, kijkt naar zijn eigen portefeuille: het leger, en de rol die innovatie daarin kan spelen om een vooraanstaand speler in de wereld te blijven.
Brabanders zijn heel goed in het bedenken van oplossingen voor de maatschappelijke opgaven die er liggen. En dat niet alleen, we bedenken niet alleen, maar kunnen het ook maken en doen vervolgens. Eric van Schagen is voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland en bestuurder bij ICT-bedrijf Simac in Veldhoven. Hij refereert aan het verleden, om aan te geven dat samenwerken in het DNA van de Brabander zit:
Nou heeft Brabant natuurlijk ook concurrenten in Nederland, Europa en de wereld als het gaat om innovatie en samenwerken. Het versterken van onze concurrentiepositie is dan ook een belangrijke kans. Volgens Europarlementariër Tom Berendsen uit Breda is dat zelfs het belangrijkste onderwerp dat in Europa op tafel ligt op dit moment. Want wat wij in Brabant doen, daar heeft heel Europa behoefte aan:
Kortom, deze kracht om te innoveren, die moeten we niet uit handen geven. We bedenken innovaties, maar het is ook belangrijk dat we het ook echt hier bouwen.
Voorbeeld van zo'n innovatie: fotonica. Dat zijn microchips die zijn gebaseerd op lichtsignalen. Die zijn sneller en energiezuiniger, dus zorgen voor energiebesparing. Precies wat we nodig hebben voor dataverkeer. Brainport Eindhoven heeft een unieke positie in fotonica. De kennis die hier ligt, kan voor duizenden banen en een miljardenmarkt gaan zorgen. Zaak dus om dat innovatief vermogen vooral te koesteren en te laten groeien. En daar liggen dus kansen, vindt ook burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven.
Kijk, daar heb je dat woord weer: gezamenlijk, samen. En dat samenwerken, dat is iets dat wij in Brabant heel normaal vinden, maar die gedachte moet wel centraal blijven staan, aldus oud-gedeputeerde Christophe van der Maat:
Volgens Wim van de Donk, rector-magnificus van de Universiteit van Tilburg en oud-commissaris van de Koning in Brabant heeft terugkijken naar het verleden niet veel zin, we moeten vooral toekomstgericht zijn:
Het gaat hier vooral over technologie, innovatie en samenwerken. Eén ding is daarbij nog iets dat we niet uit het oog moeten verliezen in Brabant als het gaat over data en digitalisering: de menselijke maat, maar ook veiligheid, en dat het allemaal ethisch verantwoord is wat we doen. Want met de vlucht die technologie neemt, is het belangrijkste natuurlijk toch: de Brabander zelf.
Contact Brabant Ontmoet
Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.